Koronavuosi on osoittanut, että monella alalla on mahdollista tehdä etätöitä tuloksellisesti. Parhaimmillaan etätyö lisää työn joustoja, vähentää työmatkoihin käytettyä aikaa ja helpottaa työn ja muun elämän yhteensovittamista.
Paikasta riippumaton työ on myös mahdollistanut myös uudenlaista asumisen vapautta, kun moni etätöitä tehnyt kaupunkilainen on koronan aikaan päätynyt työskentelemään osin vaikkapa mökiltä käsin.
Helsingin ei pidä pelätä etätyötä, vaan nähdä paikasta riippumaton työ mahdollisuutena. Ennen kaikkea kyse on ihmisten, helsinkiläistenkin, mahdollisuudesta elää entistä vapaammin oman näköistä elämää.
Etätyön lisääntyminen vähentää ruuhkia ja voi lisätä eri asuinalueiden elinvoimaa sekä vähentää rakentamisen painetta kaupungeissa.
Ja toisaalta muuttoliike voi kulkea moneen suuntaan sen mukaan, missä on hyvää elämänlaatua tarjolla. Entä, jos maailman metropoleista tultaisiinkin Helsinkiin ja eri puolille Suomea etätöihin?
Vaikka korona menee joskus ohi, etätyöt eivät mene. Etätyön hyvistä puolista johtuen paikasta riippumattoman työn tekeminen tulee mahdollistaa jatkossakin silloin, kun se on työn kannalta mahdollista ja työntekijän toiveiden mukaista. Kehittyvä teknologia mahdollistaa etätöiden laajentamisen yhä uusille aloille ja parantaa palvelujen saatavuutta.
Helsingin pitää laatia oma etätyöstrategia, jotta voimme olla Euroopan houkuttelevimpia etätyökaupunkeja. Ensimmäiseksi kaupungin omien työntekijöiden etätyösopimukset ja -mahdollisuudet pitää laittaa kuntoon joka tasolla. Jokaisen, jonka on mahdollista tehdä etätöitä, pitää niitä myös voida tehdä.
Strategian tulee niin ikään tarjota ratkaisuja erilaisiin etätyöstä aiheutuviin ongelmiin. Miten parannetaan johtamista ja tiimityötä etätyöympäristössä? Entä miten etätyö vaikutaa kaupunkikehitykseen?
Tehdään Helsingille vetovoimatekijä siitä, miten huomioimme muuttuvan työelämän ja vastaamme tuohon muutokseen.
Eeva Kärkkäinen
Tiede- ja kulttuuriministerin erityisavustaja (kesk.)