Lukijalta: Hanhet eivät vie elintilaa muilta linnuilta

Kirjoittajan mielestä valkoposkihanhista on hyötyä monille lintulajeille. Arkistokuva. Jussi Vehkasalo

Valkoposkihanhia käsittelevässä jutussa (HU 5.–6.6.) toistuu jälleen kerran kritiikittä uskomus, joka ei pidä paikkaansa.

Sen paremmin tulokaslaji valkoposkihanhi kuin riistalinnuksi tuotu kanadanhanhi eivät vie elintilaa muilta linnuilta. Valkoposkihanhi käyttää ravintonaan matalaa ruohoa, jota muista linnuista eivät hyödynnä juuri muut kuin haapana.

Isokokoisina ja valppaina lintuina molemmat lajit ovat päinvastoin hyödyksi muille saaristossa pesiville linnuille pitämällä erityisesti minkit ja muut maapedot loitolla.

Huolestuttavasti vähentyneen haahkan pesimätuloksen on todettu olevan selvästi parempi saarilla, joilla pesii myös hanhia.

Olen seurannut keväistä linnustoa Suomenlahdella jo puolen vuosisadan ajan. Merihanhien, kanadanhanhien, kyhmyjoutsenten ja valkoposkihanhien voimakas lisääntyminen on selvästi elävöittänyt koko saaristoluontoa.

Kun lajikato uhkaa koko maapallon monimuotoisuutta, en osaa pitää näiden näyttävien lintujen kannan kasvua huonona asiana.

Hannu Tuominen

Valkoposkihanhien voimakas lisääntyminen on selvästi elävöittänyt koko saaristoluontoa.

EU pihtaa valkoposkihanhien metsästyslupaa – Helsinkiläinen: "Inhoan niitä sydämeni pohjasta"

"Pataan vaan", tuomitsee kaupunkilainen valkoposkihanhet – silti puolet halusi pitää hanhet stadin puistoissa

Älä koske kuolleisiin lintuihin – Lintuinfluenssaa löytyi Helsingin valkoposkihanhista

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut