Kolumni: Yhteistyökyky mitataan nyt

Helsingin vaalituloksessa on havaittavissa kaksi selkeää pääpiirrettä. Pääkaupungin kahden suurimman puolueen järjestys pysyi samana. Kokoomus ja vihreät kärsivät kuitenkin vaalitappion ja menettivät valtuustopaikkoja. Demarit, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset puolestaan saivat nostettua kannatustaan vuoden 2017 vaaleihin verrattuna.

Merkittävintä tässä vallan tasapainon muutoksessa on kahden suurimman puolueen paikkaenemmistön menetys kaupunginvaltuustossa. Päättyvällä valtuustokaudella kokoomus ja vihreät ovat voineet tehdä sopimuksia Helsingin asioista, mutta nyt asetelma muuttuu. Tulevalla kaudella päätöksiä tehtäessä täytyy saada useampi ryhmä esitysten taakse. Tämä tuo haastetta päätöksentekoon.

Valtuusto aloittaakin työnsä neuvottelemalla uuden kaupunkistrategian. Ennustan neuvottelujen tulevan olemaan haasteelliset sekä valtatasapainon mutta myös uuden valtuuston arvopohjien eriytymisen vuoksi. Vaalikonevastausten perusteella vasemmistopuolueet ovat ottaneet askeleen vasemmalle ja oikeistopuolue kokoomus taas on liikahtanut oikeammalle. Helsingin tasapainoisen kehityksen kannalta on tärkeää, että ryhmien kesken löydettäisiin kuitenkin yhteinen sävel Helsingin kehittämisessä.

Vaalien alla käydyn keskustelun perusteella pääkaupungin kestävä kehitys tulee olemaan uuden valtuustokauden suurin haaste. Moni on huolissaan niin asumisen kovasta hinnasta kuin myös kaupungin kasvutahdista ja sen vaikutuksista alueiden väliseen tasa-arvoon, lähipalveluihin ja lähiluontoon.

Helsingin väestönkasvu toisaalta mahdollistaa kaupunkilaisten palveluihin panostamisen, mutta toisaalta kasvutahti muodostaa myös haasteen riittävän asuntorakentamisen tason ja lähiluonnon turvaamisen väliselle tasapainoilulle. Vuoteen 2010 verrattuna asuntojen hinnat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla neljänneksen, kun muualla Suomessa hintojen nousu on ollut vain kahden prosentin luokkaa. Jos asumisen hintakehitys jatkuu tämän suuntaisena, on vaarana, että tavallisella työssäkäyvällä ei ole tulevaisuudessa enää varaa asua Helsingissä. Myös yritysten kasvuedellytykset heikkenevät, kun työvoimaa ei ole riittävästi tarjolla.

Edessämme on herkän tasapainoilun aika, joka edellyttää pääkaupungin valtuutetuilta kykyä tehdä yhteistyötä ja saavuttaa kompromisseja. Toimiva yhteistyö on kaiken ydin, jotta kaupunkilaisten etu toteutuu.

Eveliina Heinäluoma, kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (sd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut