Kolumni: Elävän kaupunkielämän paluu vaatii yökaupunginosan ja lisää taidetta

L uovilla aloilla on hyödyntämättömiä työllisyys- ja kasvumahdollisuuksia: yhä suurempi osuus kansantalouden tuloista syntyy aineettomista sisällöistä , toteaa kirjoittaja. Martiina Woodson

Helsinki menetti korona-aikana paljon hohdosta, joka juuri kaupungissa asumiseen liittyy. Siksi nyt tuntuu erityisen merkitykselliseltä, että historiamme ensimmäinen Helsinki Biennaali avattiin Vallisaaressa.

Vallisaaren taide- ja luontokohde on yhdistelmä Helsingin vahvuuksia ja edistää kansainvälistä tunnettavuutta. Tein aloitteen merellisen taidekeskuksen perustamisesta valtuutettu Johanna Sydänmaan kanssa vuonna 2017. Inspiraationa meille toimi Tukholman lähellä sijaitseva kulttuuri- ja taidekeskus Artipelag. Tavoitteemme oli, että Helsingin saaristoa avattaisiin enemmän kulttuurin, matkailun ja luontoelämysten tarjoamiseen. Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala edisti onnistuneesti tapahtumaluontoista taidebiennaalia.

Jatkossa Helsinki Biennaalin nykytaidetta nähdään eri puolilla Helsinkiä, kun teoksia siirretään pysyvästi esimerkiksi Jätkäsaareen ja Kalasatamaan. Julkista tilataidetta tarvitaan myös vanhoihin kaupunginosiin lisäämään viihtyisyyttä ja kohtaamispaikkoja. Näin Helsinki tarjoaa töitä kuvataiteilijoille ja on jälleenrakentamassa epidemiasta kärsineitä kulttuurialoja.

Helsinki tarvitsee muiden pääkaupunkien tapaan tapahtumien yökaupunginosan. Melurajoitusten vuoksi useampi yökerho ja keikkapaikka on joutunut siirtymään pois. Yökaupunginosassa rajoitukset voivat olla vapaampia. Verkkokaupan myötä muuttuviin keskustan kortteleihin tai vanhoille teollisuusalueille on suunniteltava uusi tapahtumien kaupunginosa, jossa musiikki voi soida vapaasti. Kesäyössä on tarjottava mahdollisuuksia katsoa tähtitaivaan alla leffoja useammissa ulkoilmaelokuvateattereissa.

Taiteen itseisarvo ja moniäänisyys on turvattava. Silti luovilla aloilla on myös hyödyntämättömiä työllisyys- ja kasvumahdollisuuksia: yhä suurempi osuus kansantalouden tuloista syntyy aineettomista sisällöistä. Yhä useamman harkitessa asumista väljemmin, Helsinki voi säilyttää vetovoimaansa, jos kulttuuriympäristöt, taide ja tapahtumat huomioidaan aidosti tulevassa valtuustostrategiassa, ja niille varataan riittävä rahoitus.

Mari Holopainen, kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (vihr)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut