Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Potkulaudoilla pitäisi olla palautusasemat ja nopeusrajoitin

Siitä lähtien kun sähkökäyttöiset potkulaudat ilmestyivät Helsingin kaduille, on niiden aiheuttamista ongelmista valitettu säännöllisesti mielipidepalstoilla. Ei syyttä.

Jalankulkijana olen nähnyt vaaratilanteita läheltä. Väistäessäni jalkakäytävällä liikkuvaa pyöräilijää on sähköpotkulauta suhahtanut toiselta puolelta ohi niin lujaa, ettei sillä ajava todennäköisesti kuullut mitä huusin hänen peräänsä. Meno on usein holtitonta. Paremmalla suunnittelulla monet ongelmat olisi voitu välttää.

Kaupungin viranomaisen olisi pitänyt vaatia, että sähköpotkulaudoilla on vastaava palautusasema kuin kaupunkipyörilläkin. Jos kulkuneuvoa ei palauta, lasku juoksee.

Potkulaudoissa olisi pitänyt ottaa käyttöön nykytekniikkaa, joka autoissa alkaa olla jo arkipäivää. Törmäystunnistin jarruttaisi heti, jos edessä on jalankulkijoita. Tunnistin voisi säätää ajonopeuden lähelle nollaa silloin, jos ajetaan jalkakäytävällä. Ylimmän nopeuden rajoittaminen kaupunkialueella liikuttaessa ei pitäisi olla teknisesti vaikeaa.

Sähköpotkulautojen käyttäjät näyttävät olevan hyväkuntoisia ja nuoria, jotka jaksaisivat kävellä pidempiäkin matkoja. Todellinen tarve olisi niillä, joilla liikkuminen tai tavaran kuljetus on vaikeaa. Kolmipyöräiselle eläkeläisversiolle, jolla voi kuljettaa helposti ostoskassin olisi paljon kysyntää.

Heikki Kasari, valtiot. tri, jalankulkija Helsingin keskustassa vuodesta 1976

Nyt tuli sähköpotkulaudoille uusi rajoitus: Helsingin keskustassa 15 km/h – "Kokeilemme sen vaikutusta onnettomuuksiin"

Suuri osa katsoo sähköpotkulautojen vaarantavan jalankulkijoiden turvallisuuden – tiedätkö, millä säännöillä laudoilla ajetaan?

HS: Sähköpotkulautayhtiö pystyy jäljittämään väärin jätetyn potkulaudan käyttäjän – ajokieltoja jaettu vain vähän