Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus: | Pietarin tuliaisista pitääkin olla ärtynyt, mutta kaikkia faneja on turha syyttää, eikä hysteriaan ole aihetta

Suomessa ja varsinkin pääkaupunkiseudulla on viime päivät sadateltu Pietarista jalkapalloturistien tuomia koronatartuntoja. Aiheesta.

Sadattelu, pettymys, turhautuminen ja ärtymys ovat kaikki oikeutettuja tunteita. Suomi oli jo pääsemässä mukavasti melko vapaaseen kesään ilman koronaa ja rajoituksia. Nyt tämä vähintään lykkääntyy, ainakin pääkaupunkiseudulla ja varsinkin Helsingissä.

Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, tunnistaa ja tunnustaa tosiasiat. Pietarin tuliaiset eivät ole kaikkien siellä käyneiden fanien syytä, iso osa hoiti asiansa vastuullisesti. Niin matkan aikana kuin sen jälkeenkin.

Vielä vähemmän syy on itse maajoukkueen, eli Huuhkajien, joita fanit matkasivat kannustamaan. Toki joukkueen johtavilta pelaajilta olisi odottanut painokkaampia julkisia viestejä, joissa faneja olisi kehotettu asianmukaiseen jälkihoitoon fanimatkan jälkeen, kun ongelmat alkoivat paljastua. Palloliitto ja Huuhkajat-yhteisönä ovat kyllä pyrkineet osansa tekemään.

Hysteriaan ei myöskään ole syytä, mutta siihen selvästi ollaan taipuvaisia. 30.6. keskiviikon reilusti yli 300 tartuntaa ja torstain 1.7. 222 tartuntaa antoivat polttoainetta liekkeihin. Tämäkin aiheesta, sillä ilman Pietarin tuliaisia ja niiden jatkotartuntoja luvut olisivat selvästi matalammat.

Mittaluokka on kuitenkin syytä hahmottaa. Pietarissa jalkapallon EM-kisoissa vieraili edellisviikkojen aikana vähintään 4500 suomalaista. Kisoista palanneilla henkilöillä oli todettu 30. kesäkuuta mennessä 386 positiivista testitulosta ja 50 jatkotartuntaa.

On täysin oikein ja aiheellista tuomita vastuuttomasti toimineet fanit. Juopottelu kaupungilla, jossa koronaa on "joka nurkan takana" ja ylimielinen, vähättelevä suhtautuminen tilanteeseen on tyhmyyttä. Varsinkin, kun Pietarin vakava tautitilanne oli tiedossa ennakkoon. Silti, enemmistö faneista toimi vastuullisesti, vaikka toki koko kisamatkakin tarpeellisuuden voi aiheesta kyseenalaistaa.

Vielä tyhmempää on vastuuton käytös matkan jälkeen. Ilman koronatestiä juhannusfestareille tai HJK-HIFK -derbyyn suuntaaminen ei ole enää tyhmyyttä, vaan vastuutonta idiotismia.

Suurin vastuu tästäkin takapakista on silti viranomaisilla ja maan hallituksella. Rajaturvallisuudesta on puhuttu pitkään. Vieläkään se ei ole kunnossa. Näkisin mielelläni, että muut puolueet tulevat SDP:n linjoille siinä, että rajaturvallisuutta ei vielä parane höllätä. Samaan aikaan demarit voisivat Sanna Marinin ja Krista Kiurun sekä vihreiden Maria Ohisalon toimesta myöntää, että sitä ei puolentoista vuoden aikana ole saatu kuntoon. Nyt olisi jo aika.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja