Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kotihoidon tilanne huononi jälleen Helsingissä

Helsingin Uutisten lukijat ottavat toimitukseen säännöllisesti yhteyttä, kun he ovat huolissaan erityisesti iäkkäiden ihmisten saamasta terveydenhuollosta. Yhteydenotot liittyvät usein hoivakoteihin ja kotihoitoon. Helsingin Uutiset seuraa aihetta tarkasti ja kertoo myös sote-sektorin onnistumisista.

Viime kesänä kotihoidon työtenkijätilanne oli Helsingissä parempi kuin useaan vuoteen. Vuokratyövoimaa ei tarvinnut käyttää entiseen malliin.

Tämän kesän tilanne on ollut kuitenkin jälleen erittäin huolestuttava. Kotihoidosta kerrotaan, että kesäsijaisten rekrytointi on nyt erityisen vaikeaa ja sijaisia on liian vähän.

Vaikka iäkäs väestö on saatu hyvin rokotettua, vaikeuttaa korona heidän hoitoa juuri työvoimapulan kautta. Kesäajan kivijalkana pidetyt lähihoitajaopiskelijat ovat hakeutuneet tänä kesänä vaativaksi koetun kotihoidon sijaan epidemiologiseen toimintaan. Erityisesti nuorten koronatartunnoista johtuva jäljitys imaisee paljon työvoimaa.

Myös 16–17-vuotiaiden nuorten kiinnostus kotihoitoa kohtaan on ollut odotettua vähäisempää. Kesänuoria palkattiin eri puolille kaupunkia kotihoitoon noin 40. Moni paikka jäi täyttämättä.

Kaupunki vakuuttaa, että kesäsijaisten rekrytoinnissa ei ole luovutettu vaan töitä tehdään edelleen kovasti. Avuksi on otettu jälleen henkilöstönvuokrausfirmat.

Pohjoisen Helsingin kotihoitopäällikkö Suvi Kan kertoi Helsingin Uutisille, että kotihoidossa joudutaan pohtimaan päivä kerrallaan, miten asiakkaat saadaan hoidettua mahdollisimman hyvin.

”Ilahduttavaa on ollut hyvä yhteistyö asiakkaiden omaisten kanssa tiukoissa tilanteissa, sillä olemme monesti saaneet omaisilta apua. Vakituinen henkilökunta on myös joustanut ja moni on tehnyt ylimääräisiä työvuorojakin, jotta asiakkaat on saatu hoidettua,” Kan sanoo.

Juttuvinkkejä voi lähettää tuttuun tapaan esimerkiksi alla olevaan sähköpostiosoitteeseen.

Aapo Siippainen

uutispäällikkö

aapo.siippainen@media.fi