Pääkirjoitus Kaupunki ei ottanut asukkaita mukaan skeittirempan suunnitteluun – olisi kannattanut

Skeittaaminen ja monet kaupunkikulttuuriin liittyvät ilmiöt ovat monesti olleet Helsingissä kuuma puheenaihe.

Se tuli todistettua jälleen viime viikolla, kun Helsingin Uutiset (HU koillinen 21.7. ja verkko) julkaisi jutun Tullikirjurin skeittipuistosta Tapulikaupungissa. Kaupunki teki suosittuun skeittipaikkaan alkukesästä remontin, joka osan käyttäjien mielestä meni täysin pieleen. Virhe oli niin merkittävä, että ”Kukaan, joka oikeasti tietää skeittiparkeista, ei olisi toteuttanut sitä tällä tavalla”, toteaa jutun yksi haastateltavista.

Juttu skeittiparkista kipusi hetkessä Helsingin Uutisten viikon luetuimpien juttujen joukkoon. Alkuviikkoon mennessä sitä oli lukenut yli 130 000 lukijaa. Kommentteja kertyi eri kanaviin yli 150.

Juttu kiinnosti. Hyvä. Mutta erityisen hyvää on se, että kaupunki kiinnostaa sen käyttäjiä. Helsinki on jo pitkään halunnut tietää, mitä ihmiset ajattelevat sen tiloista ja miten kaupunkia voitaisiin kehittää. Asukkaita on otettu mukaan kaavasuunnitteluun ja järjestetty työpajoja. OmaStadi-hankkeissa nimenomaan asukkaiden ehdottamat ideat päätyvät toteutukseen. Tapulin skeittirempassa käyttäjiä ei poikkeuksellisesti otettu mukaan suunnitteluun. Olisi kannattanut.

Tällä viikolla kerromme Suvilahti DIY -skeittipuistosta. Käyttäjät pelkäävät, että yksityisellä rahoituksella toteutettava tapahtumakeskus jyrää skeittaajille tärkeän alueen.

Pelko saattaa olla turha. Ainakin skeittaajilla ja tapahtumakeskuksella tuntuu olevan tahtotila säilyttää osaksi kaupunkikulttuuria muodostunut skeittikeidas. Tämäkin aihe herättää varmasti paljon keskustelua ja siitä riittää mielipiteitä.

Nettikeskusteluissa tuntuu ajoittain olevan vallalla ”ketä tämä kiinnostaa, ei minua ainakaan” -asenne. Asioilla, joilla ei ole vaikutusta omaan hyvinvointiin, voi olla sitä vahvasti jonkun toisen. Annetaan jatkossakin tilaa myös tälle ajatukselle.

Sanna Jompero-Lahokoski

toimittaja

sanna.jompero-lahokoski@media.fi

Kaupunki ei ottanut asukkaita mukaan skeittirempan suunnitteluun – olisi kannattanut

Suvilahden skeittipaikan jyräämistä pelätään edelleen – aktiivi: "Luottaisin havainnekuvia enemmän julkisesti ilmaistuihin tahtotiloihin"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut