Tapani Jokiniemi: Ruokaturvaa ei voi tuoda

Tapani Jokiniemi

Helsingin yliopiston Viikin tutkimustila sijaitsee Helsingin maa-alueen maantieteellisessä keskipisteessä, ja se herättää sijaintinsa takia paljon mielipiteitä. Jotkut haluavat rakentaa alueelle kerrostaloja, toiset taas puolustavat sen säilyttämistä runsaan linnuston sekä luonto- ja virkistysarvojen takia. Haluavatpa jotkut jopa päästä nauttimaan maalaismaisemasta aivan lähellä kaupungin ydintä. Mutta asialla on myös toinen puoli, joka usein unohtuu – niin kuin monet muutkin tärkeät asiat muuttuessaan itsestäänselvyyksiksi – nimittäin ruuantuotanto.

Ruoka on tärkein perustarpeemme. Jos ei ruokaa ole, ei juuri millään muulla asialla ole mitään merkitystä. Ruuan alkutuotannon merkitystä peilataan usein sen työllisyysvaikutuksiin tai osuuteen bruttokansantuotteesta. Tärkeimmästä perustarpeestamme on tullut itsestäänselvyys, jolle määritellään arvoa kuin käytetylle autolle. Mutta mikä merkitys on bruttokansantuotteella sillä hetkellä, kun ruokaa ei ole?

On hyvin mahdollista, että joskus tulevaisuudessa ihmiskunnan ravitsemus perustuu synteettisiin elintarvikkeisiin. Eri asia on, tapahtuuko tämä 50, 100 vai 200 vuoden päästä. Tulevina vuosikymmeninä ruuantuotannosta vastaa kuitenkin pääasiassa maatalous. Maatalous-metsätieteelliseen tiedekuntaan kuuluvalla Viikin tutkimustilalla on tässä keskeisen tärkeä rooli. Viikissä tutkitaan, miten maatalous voi ruokkia maapallon kasvavan väestön sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti mahdollisimman kestävällä tavalla. Tutkimukseen perustuvaa tietoa välitetään opiskelijoille, jotka hyödyntävät sitä tulevissa tehtävissään alan asiantuntijoina.

Perusarvoilla on taipumus korostua vasta kriisitilanteiden aikana. Koronaviruspandemia on osoittanut hyvin ikävällä tavalla, ettei länsimainenkaan maailma ole niin suojaisa ja turvallinen paikka kuin olemme uskoneet. Asioita, joita kukaan ei ole osannut odottaa, voi tapahtua. Ajatellaanpa tilannetta, jossa kansainvälinen elintarvikevienti katkeaisi esimerkiksi jonkin uuden, ärhäkkäästi leviävän eläintaudin takia. Mihin arvoon nykyisellään väheksytty kotimainen elintarviketuotantomme mahtaisikaan silloin nousta?

Kirjoittaja on Viikin tutkimustilan johtaja ja maanviljelijä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut