Tuula Haatainen Talous kasvaa ja uudistuksia tehdään

Viime vuonna korona aiheutti globaalin talouden pysähdyksen ja työttömyyden kasvun. On hienoa, että hallituksen toimilla on varmistettu, että talous on kääntynyt kasvuun ja työllisyys paranee nyt kovalla vauhdilla.

Hallitus on tehnyt ja tekee parasta aikaa mittavia rakenteellisia uudistuksia, jotta hyvinvointimme on kestävämmällä pohjalla. Sote-uudistus on nyt maalissa. Helsinkiläiset tuskin muutosta huomaavat, sillä Helsinki vastaa edelleen asukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluista. Muualla Suomessa järjestetään puolen vuoden kuluttua aluevaalit, joissa valitaan uusien hyvinvointialueiden valtuustot. Olin hallitusneuvottelujen erillisessä työryhmässä, jossa päädyttiin siihen, että Uudellamaalla tarvitaan erillisratkaisu. Helsinki on suomalainen yli 600 000 asukkaan suurkaupunki, joten täällä väestöpohja on riittävä palveluiden järjestämiseen.

Hallitus valmistelee johdollani työvoimapalveluiden siirtoa pysyvästi kuntiin. Helsinki on jo nyt työllisyyspalveluiden kuntakokeilussa mukana ja tavoitteena on, että jatkossa kunnat vastaisivat työllisyyspalveluista. Helsingillä on kaikki edellytykset nykyistä sujuvampien palvelukokonaisuuksien rakentamiseen työvoimapalveluissa, sillä täällä on vahvaa osaamista elinkeinopalveluissa, yrittäjyyden tukemisessa sekä koulutuksen järjestämisessä.

Kun sosiaali- ja terveyspalvelut, koulutus ja työvoimapalvelut ovat samoissa käsissä, saadaan myös vaikuttavampia palveluita. Helsingissä on kaikki edellytykset sille, että palveluiden laatu ja toimivuus voidaan varmistaa. Olennaista on, että palveluiden suunnittelussa asukkaat ja ihmisten tarpeet ovat keskiössä.

Helsingissä on erityisesti keskityttävä nuorisotyöttömyyden kitkemiseen sekä joustavien koulutusmahdollisuuksien tarjoamiseen. Kaupunki voisi myös tiiviimmällä yhteistyöllä varhaiskasvatuksen kanssa helpottaa pienten lasten vanhempien paluuta työhön. Nykyistä enemmän on satsattava ymmärrettävien ja helposti saavutettavien palveluiden kehittämiseen ja sujuvuuteen.

Tarvitaan myös hyvää Helsingin henkeä henkilöstöpolitiikassa. Se on kuntapalveluiden keskeinen voimavara ja hyvän laadun tae. Henkilöstön hyvinvointi näkyy myös toimivana ja ystävällisenä palveluna.

Tuula Haatainen Kirjoittaja on työministeri (sd.)

Helsingissä on erityisesti keskityttävä nuorisotyöttömyyden kitkemiseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut