Emma Kari: Rokotukset kouluihin ja oppilaitoksiin

Emma Kari Juha Peurala

Läpi korona-ajan lapset ja nuoret ovat suojelleet vanhempia ihmisiä ja riskiryhmään kuuluvia. He ovat joutuneet kantamaan kohtuuttoman suuren taakan koronatoimien seurauksista. Pitkillä etäopetusjaksoilla on ollut vakava vaikutus lasten ja nuorten oppimiseen ja hyvinvointiin. Viime keväänä baarien ja ravintoloiden vielä ollessa auki, lasten harrastukset oli jo suljettu.

Lapset ja nuoret ovat rokotusjärjestyksessä viimeisenä, mutta jälleen koulujen ja oppilaitosten sulkeminen on nostettu esiin ensimmäisenä kovana koronarajoituksena uutta korona-aaltoa vastaan.

On aika vaihtaa arvojärjestystä. Aikuisten on kannettava vastuu. Tärkeintä on, että lasten ja nuorten arki voi jatkua mahdollisimman normaalisti. Ottakaa rokotukset. Noudattakaa suosituksia.

Omat pienet koululaiseni aloittavat jälleen ensi viikolla koulun. Jotta koulunkäynti voidaan pitää turvallisena, jatkossa rokotuksia annetaan myös 12–15-vuotiaille. Nämä rokotukset on käynnistettävä nopeasti ja niiden saaminen on tehtävä mahdollisimman helpoksi. Rokotukset on vietävä sinne missä lapset ja nuoret ovat, eli kouluihin ja oppilaitoksiin. Vapaaehtoinen rokottaminen on aloitettava koulussa heti, kun koulujen ovet Helsingissä aukeavat. Tähän tarvitsemme mukaan kouluterveydenhuollon. Samalla opettajien toiveet henkilöstön rokotusten aikaistamisesta on otettava vakavasti.

Vastuu pandemian torjumisesta on kuuluttava ensisijaisesti aikuisille. Tämä tarkoittaa, että tautitilanteen pahentuessa mahdollisesti tarvittavien uusien rajoitusten on kohdistuttava ensisijaisesti aikuisiin. Sivistysvaltio ei sulje päiväkotien tai koulujen ovia muuta kuin äärimmäisessä pakossa.

Koronavuosi on osoittanut meille sen, miltä maailma näyttää, kun meiltä puuttui vain yksi tärkeä rokote. Suomalaisten ei tarvitse enää pelätä kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, poliota, vihurirokkoa tai tuhkarokkoa. Kiitos tiede, hyvinvointivaltio, vanhemmat, jotka rokottavat lapsensa ja aikuiset, jotka ottavat rokotteensa. Me emme enää joudu pelkäämään näitä tauteja.

Rokotteiden ottamisessa ei ole kyse vain siitä, että haluaa suojata itsensä tai oman lapsensa. Laaja rokotekattavuus suojaa muita ihmisiä. Erityisesti laumasuojalla suojataan niitä, jotka eivät voi sairauden takia rokotusta ottaa tai jotka ovat muuten riskiryhmää.

Emma Kari

Kirjoittaja on kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut