Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janne Takala | Sähköpotkulaudat !!!#?!

Sähköpotkulaudat herättävät tunteita. Niillä ajetaan holtittomasti, pysäköidään mihin sattuu ja aiheutetaan vaaratilanteita.

Lautojen suosion lisääntyminen on korostanut samoja liikenneympäristön puutteita, joita pyöräliikenteen puolestapuhujat ovat tuoneet esiin jo vuosia. Helsingin Polkupyöräilijät ry täyttää tänä syksynä 40 vuotta ja koko olemassaolonsa ajan se on vaatinut turvallisempia olosuhteita pyöräliikenteelle.

Jalkakäytävällä ajaminen on ongelma. Sinällään asia on yksinkertainen, laudalla pitää ajaa pyöräväylällä, tai jos sellaista ei ole, ajoradalla.

Käytännössä katuympäristö ohjaa meidät toimimaan juuri päinvastoin. Ajoradalle laudalla erehtynyt kohtaa autonkuljettajilta sellaista aggressiota, että vaatii todella lujaa luonnetta ajaa kadulla korttelia pidempään.

Tämä on tuttua myös pyörällä liikkuville. Tilanteissa, joissa pyörällä lain mukaan on pakko ajaa ajoradalla, jopa ammattikuljettajat aiheuttavat vaaratilanteita. Useissa tapauksissa bussinkuljettajat ovat kiilanneet pyörällä liikkuvia kadulta. Seuraamuksia näistä ei jostain syystä tule, vaikka ajo-oikeuden menetys olisi kohtuullista tilanteessa, jossa tahallisesti on vaarannettu toisen henki.

Jalkakäytävällä ajetaan myös siksi, että 1960-luvulta asti rakennetut yhdistetyt kevyen liikenteen väylät ovat opettaneet meidät siihen, että pyörällä ei kuulu ajaa ajoradalla, vaan sivummalla. Sama oppi on nyt siirtynyt sähköpotkulautoihin.

Lautailu ei rauhoitu sillä, että ihmiset yhtäkkiä sisäistäisivät liikennesäännöt.

Ja millaisia nämä yhdistetyt väylät sitten ovatkaan! Pyörällä liikkuessa saa tottua siihen, että väylä voi vaihtua kadun toiselle puolelle aivan yllättäen, vaikka jalkakäytävä jatkuu saman näköisenä edelleenkin.

Ei olekaan ihme, että moni pyöräilee sujuvasti jalkakäytävällä eikä edes tiedä tekevänsä mitään väärää.

Lautailu ei rauhoitu sillä, että ihmiset yhtäkkiä sisäistäisivät liikennesäännöt, vaikka ministeri Harakka kuinka toivoisi. Ainut keino on rakentaa liikenneympäristöä, joka tekee sääntöjen mukaan liikkumisesta sujuvaa ja turvallista. Näin autoille on tehty jo vuosikymmenten ajan.

Koulujen alkaessa vielä lopuksi jokavuotinen muistutus, että koulu ei voi kieltää ketään saapumasta kouluun pyörällä. Koulumatkoista ei päätä rehtori, vaan huoltajat.

Janne Takala Kirjoittaja on Pyöräliiton puheenjohtaja