Pääkirjoitus Nuori nykypoliitikko voi menestyä myös ilman some-huutelua

23-vuotiaana HSL:n hallituksen puheenjohtajaksi noussut Matias Pajula (kok.) saa pähkäiltäväkseen yhdeksän kaupungin ja kunnan joukkoliikenteen ja 725 miljoonan euron vuotuiset toimintamenot. Herttoniemeläinen Pajula on edellisen kauden varavaltuutettu ja nyt ensimmäisen kauden varsinainen valtuutettu. Ympäristöekonomiaa yliopiston Viikin kampuksella opiskeleva Pajula johtaa myös Kokoomusnuoria.

Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavana apulaispormestarina puolestaan aloitti oikeustieteiden maisteri Daniel Sazonov (kok.), ikää 28 vuotta. Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana nuijaa heiluttaa 35-vuotias Fatim Diarra (vihr.). Poliitikkona jo melko kokeneella apulaispormestari Nasima Razmyarilla (sd.) ikää on 36 vuotta ja demareiden valtuustoryhmää johtavalla Eveliina Heinäluomalla 33 vuotta. Heinäluoman kollega Reetta Vanhanen (vihr.) on 30-vuotias.

Vasemmistoliiton ääniharavalla Minja Koskelalla ikää on 34 vuotta. Näiden kärkinimien lisäksi Helsingin uudesta kaupunginvaltuustosta löytyy useita muitakin alle 35-vuotiaita ja myös joukko alle 30-vuotiaita valtuutettuja. Voidaan siis perustellusti sanoa, että uusi sukupolvi on ottanut merkittävän aseman Helsingin päätöksenteossa.

Uusi sukupolvi tarkoittaa myös osin uutta tapaa toimia. Tämä näkyy selvästi myös julkisessa, usein sosiaalisen median kautta tapahtuvassa keskustelussa. Muun muassa Koskela on aivan viime päivinä ollut aktiivinen transurheilua koskevassa keskustelussa, joka sai somessa kovat kierrokset ja sisälsi paljon väärinymmärtämistä, maalittamista ja asiattomuutta.

Esimerkiksi Heinäluoma ja Sazonov käyvät hyvinä esimerkkeinä siitä, kuinka nuori nykyajan poliitikko voi menestyä ja käydä keskustelua ilman turhaa some-hälyä ja huutelua. Toivottavasti tämä tyyli tarttuu myös ikätovereihin ylipuoluerajojen, monilla se toki jo on valmiiksikin. Eikä huutelu katso ikää, some on tuonut sen osaksi liian monen päättäjän tyyliä ja arkea.

Helsinkiläisten Tuula Haataisen (sd.) ja Björn Månssonin (r.) puheenvuorot asiaan liittyen ovat mieluisaa luettavaa.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut