Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mari Männistö Moninaisuus on lahja

Kenelle taide kuuluu, kenen unelmaa me rakennamme”, kysyy koreografi Sonya Lindfors Helsingille tehdyssä vuoteen 2030 tähtäävässä taide- ja kulttuurivisiossa. Visio antaa kysymykseen selkeän vastauksen: taide ja kulttuuri kuuluu tulevaisuuden Helsingissä kaikille ja se on kaikille saavutettava unelma niin kokijoina, tekijöinä kuin ammattilaisina.

Tulevaisuuden Helsingissä kulttuurit käyvät vuoropuhelua, joka lisää yhteistä ymmärrystä ja luo yhteistä helsinkiläisyyttä ilman vaatimusta siitä, että olemme samanlaisia. Me – eri ikäiset ja erilaisia fyysisiä ominaisuuksia omaavat, eri kieliset, erilaisia seksuaalisia ja sukupuoli-identiteettejä edustavat, erilaisista kulttuurisista, etnisistä, sosioekonomisista ja koulutustaustoista tulevat ja eri puolilla kaupunkia asuvat – kaupunkilaiset ja meidän moninaistuvat kulttuurimme ovat kaupungin jatkuvasti muovautuva, sykkivä yhteinen sydän.

Tuon sydämen lyöntiä, siis työtä moninaisuuden edistämiseksi, on Helsingissä taiteen ja kulttuurin alalla luonnollisesti tehty jo pitkään ennen vision kirjoittamistakin. Aivan erityistä sykettä on pidetty yllä kulttuurikeskus Caisan ja sen lukuisten kumppaneiden toimesta jo neljännes vuosisata, siis 25 vuotta.

Juhlavuoden kunniaksi Caisa lahjoittaa kaikenlaisille helsinkiläisille kaikenlaisten taiteilijoiden tekemää, ja yhdessä tehtävää, taidetta synttärilahjaksi. Elo-syyskuun aikana jaettavaan lahjapakettiin kuuluu maksuttomia taidetyöpajoja lapsille, nuorille, aikuisille ja seniorille, sambaa ja modernin saamelaisen musiikin konsertti, makupaloja tanssiveistoksesta, graffitia, ympäristötaidetta lyhdyistä…

Tulevaisuuden Helsingissä Caisan tulee olla Kalliossa sijaitsevan fyysisen, mainion kulttuurikeskuksen lisäksi mielentila: moninaisuuden tulee olla taiteen ja kulttuurin sisällöissä, yleisöissä ja organisaatioissa luonnollinen tapa ajatella ja tehdä. Visio tehdään todeksi konkreettisten tekojen kautta. Työtä on paljon eikä se ole aina helppoa, siksi tarvitsemme sen tekemiseen toisiamme: erilaisia, kaikenlaisia helsinkiläisiä taiteen ja kulttuurin ammattilaisia, sen uskollisia ystäviä ja uusia tuttavuuksia. Moninaisuus on meille helsinkiläisille lahja, joka jatkaa antamistaan.

Mari Männistö Kirjoittaja on Helsingin kulttuurijohtaja