Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Eveliina Heinäluoma Mikä kiire ajaa HKL:n yhtiöittämistä?

Helsingin metron ja ratikoiden liikennöinnistä vastaavan liikelaitos HKL:n yhtiöittäminen on helsinkiläisten päättäjien edessä heti uuden valtuustokauden alussa.

HKL:n muuttaminen liikelaitoksesta osakeyhtiöksi on parhaillaan HKL:n johtokunnan käsittelyssä. Sen jälkeen asia siirtyy Helsingin kaupunginhallituksen päätettäväksi. Yhtiöittäminen on tullut ajankohtaiseksi seudullisen raideliikenteen kasvun myötä. Länsimetro laajensi alun perin metroliikennettä Helsingistä Espooseen ja jatkossa pikaraitiotiet ylittävät sujuvasti kuntarajat pääkaupunkiseudulla. Tässä tilanteessa kysymys onkin: millä mallilla seudullista raideliikennettä voidaan tulevaisuudessa pyörittää?

Ymmärrettävästi Vantaa ja Espoo eivät halua tulla mukaan organisaatioon, jossa joutuisivat maksamaan myös Helsingin sisäisen raideliikenteen kustannuksia. Tästä syystä nykyinen HKL on tilanteessa, jossa se joko muuttuu tai jää vastaamaan Helsingin kantakaupungin raitioteiden ja metron liikennöinnistä.

Helsinkiläisenä päättäjänä koen velvollisuudekseni pohtia, mikä on niin helsinkiläisten joukkoliikennepalvelujen parantamisen kuin myös veronmaksajien kannalta järkevää, mutta päätöksessä ei voi myöskään sivuuttaa HKL:n työntekijöiden huolta työehtojen tulevaisuudesta.

Helsingin ei ole syytä hoppuilla HKL:n yhtiöittämiseen liittyvän päätöksen kanssa. Koska yhtiöittämistä on perusteltu seudulliseen raideliikenteeseen siirtymisellä, ennen lopullisia päätöksiä Helsingin tulisi selvittää raitioliikenteen seudullisen yhteistyön mahdollisuudet. Nyt emme tiedä olisivatko vantaalaiset tai espoolaiset edes tulossa mukaan Helsingin perustamaan raideyhtiöön. Ennen Helsingin päätöksiä yhtiöittämisestä tarvitaankin pääkaupunkiseudun yhteinen näkemys tulevasta raideyhteistyöstä.

Jotta HKL ja sen työntekijät voisivat toimia tulevaisuudessa pääkaupunkiseudun raitioliikenteen parissa, tulee siihen olla seudun kaupunkien yhteisymmärrys ja uskottava suunnitelma, miten seudulliseen raitioliikenteeseen päästään.

Helsingin olisi syytä kutsua Vantaan ja Espoon uudet päättäjät yhteiseen pöytään ja keskustella seudullisen raitioliikenteen tulevaisuudesta avoimella tavalla.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (sd.)