Pääkirjoitus Rokotevastaisten propaganda on valeuutisten aatelia ja alaikäisten iljettävää häirintää

Koronarokotuksiin liittyvät painostuskeinot, jotka kohdistuvat erityisesti terveydenhuoltoon ja opetustoimeen, ovat lisääntyneet 12–15-vuotiaiden rokotusten alettua.

Helsingin poliisi otti viime viikolla kiinni kolme 1980-luvulla syntynyttä miestä, jotka yrittivät tunkeutua helsinkiläiseen kouluun. Miehet vastustivat koronarokotuksia ja aiheuttivat koulussa häiriötä. " Miehet pyrkivät kouluun sisälle, mutta henkilökunta sai estettyä sen. Henkilökunta koki tilanteen uhkaavaksi", sanoi ylikomisario Jari Taponen Helsingin Uutisille.

Poliisin mukaan miehet olivat kuvanneet ja striimanneet suoraa lähetystä verkkoon. Taponen sanoi, että miesten kuvaaminen oli häiritsevää. Miehet eivät käyttäneet väkivaltaa. Poliisi oli aiemmin samana päivänä kertonut kouluille, että rokotevastaiset saattavat tulla kouluihin, missä rokotuksia järjestetään.

Tämän viikon torstaina E spoon kaupunki tiedotti, ettei se hyväksy henkilöstöönsä kohdistuvaa, työtehtävistä johtuvaa painostusta missään muodossa, ei sähköposteina, Wilma-viesteinä tai häiritsevänä käytöksenä esimerkiksi rokotuspisteillä.

Kaupunki ei hyväksy myöskään koulujen alueella tapahtuvaa painostusta, joka kohdistuu oppilaisiin, opettajiin tai terveydenhoitajiin. Erityisen moitittavaa on, että painostus kohdistuu 12–15-vuotiaisiin nuoriin, jotka voivat kokea aikuisen painostusyritykset erityisen ikävinä tilanteina, kaupunki painotti.

Nuorten rokottaminen on edennyt vauhdilla, kun se viimein hallituksen hidastelun jälkeen pääsi vauhtiin. On väärin ja halveksuttavaa, että rokotevastaiset aikuiset levittävät valheellista propagandaansa ylipäänsä, saati lasten ja nuorten suuntaan.

Rokotevastaisuutta on toki nuorten itsensäkin keskuudessa. Lisäksi joukko nuoria vähättelee koronaa sairautena. Usein nuorten rokotevastaisuus ja koronan vähättely on seurausta puutteellisesta medialukutaidosta.

Sosiaalinen media luo kuplia. Omaan feediin nousee uutisia, tai tarinoita, niistä aiheista, joista käyttäjä itse on kiinnostunut. Pelkkää somea selaamalla maailmankuva yksipuolistuu ja samalla vääristyy. Medialukutaidon painoarvoa kouluissa olisi syytä lisätä voimakkaasti.

Suomalaisesta uutismediasta saa erittäin kattavan ja puolueettoman kuvan koronasta. Myös koronakriittisiä uutisia löytyy satoja, jos niitä vain haluaa lukea ja etsiä. Sen takia myös puheet siitä, että korona olisi median luomus ja keino pelastaa journalismiin liittyvä liiketoiminta, voi unohtaa. Ne eivät pidä paikkaansa.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut