Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Keskustan näivettymistä ei voi pysäyttää

Keskiviikkovieras Markku Lahtinen vaati Helsingin keskustan näivettymisen pysäyttämistä (HU 18.8.) Tämän kehityksen ainoana konkreettisena pysäyttäjänä hän mainitsi keskustatunnelin. Valitettavasti keskustatunneli toimii myös toisikin päin: ne vähätkin jäljellä olevat keskustan asukkaat voivat tunnelin avulla näppärästi hurauttaa autoillaan ostoksille keskustan ulkopuolelle. Lopputulemana olisi siis keskustan näivettyminen edelleen.

Opiskelin aikoinani sivuaineena maantiedettä ja jo 1980-luvulla kaupunkimaantieteilijät osasivat ennustaa keskustan elinvoiman hiipumisen kauppapaikkana. Mikäli asiaan olisi oikeasti haluttu puuttua, ei Kamppiin ja muualle keskustan lähelle olisi pitänyt rakentaa kauppapaikkoja. Asuintalojen kiihtyvä muuttaminen toimistoiksi ja perheellisten muuttoliike keskustasta pois lähiöihin ja liitosalueille ovat jättäneet keskustan yrittäjät ilman asiakasvirtoja. Asiakkaat ovat äänestäneet jaloillaan ja ennen kaikkea autoillaan, missä ostoksensa haluavat tehdä. Nyt tähän on tullut vielä lisäksi nettikauppa.

Kuka sitten vieläkin voisi haluta Helsingin keskustatunnelia? Siitä ei olisi pelastukseksi Helsingin keskustan autioitumiselle, mutta maanrakennukseen erikoistuneet isot rakennusyhtiöt tarvitsevat muutaman vuoden sisällä uusia kohteita. Iso luohintatyömaa keskustan alla olisi sellainen. Helsingin kaupungin päättäjillä onkin kova paikka edessään: tuetaanko rakennusyhtiöitä vai laitetaanko rahat johonkin muuhun tarpeellisempaan infran rakentamiseen.

Pentti Manninen

Helsinki