Pääkirjoitus Koronapassi olisi Helsingille todella arvokas, mutta näinköhän sitäkään tulee

"Alkamassa on ulkoilmakonsertti. Kaikille katsojille istumapaikat. Tilaisuus on pääsymaksuton, mutta portilla katsotaan ensin yksi asia: EU Covid Certification. Suomeksi se on EU:n digitaalinen koronatodistus. Minä kun on olen nk. vanhanliiton mies, olen printannut sen varmuuden vuoksi paperille. Voisin kutsua sitä kansanomaisesti koronapassiksi. Asiakirjan sisältämän QR-koodin voi vilauttaa myös kännykän ruudulta. Viikon matkalla Italiassa se oli käypä pääsylippu konserttien lisäksi museoihin ja ravintoloiden sisätiloihin. Terasseille sitä ei tarvittu. Oikeasti sitä kysyttiin, ja sen puutteeseen näytti tyssänneen joidenkin ulkomaan turistien museokäynti. Kysyn ja ihmettelen miksi meillä ei toimita näin?"

Samaa kysyn ja ihmettelen minäkin.

Lainaus on peräisin arvostetun pitkän linjan toimittajan Sakari Nupposen kommenttikirjoituksesta, joka julkaistiin Helsingin Uutisissa viime viikolla. Useat muut Euroopassa hiljattain matkailleet ovat todenneet saman kuin Nupponen. Koronapassin turvin matkailu on kätevää ja turvallista.

Helsingissä pilotoitiin koronapassia maanantaina kutsuvierastilaisuudessa, jossa noudatettiin kaikkia voimassa olevia koronarajoituksia ja hyödynnettiin itsetulostettavaa Omakannasta saatavaa EU:n koronatodistusta tai siihen liittyvää QR-koodia. Kokeilu oli onnistunut.

Helsingin seudun kauppakamarin pikakyselyssä koronapassin nopea käyttöönotto nähtiin merkittävänä tekijänä Helsingin ja pääkaupunkiseudun elpymiseen. Vastaavasti sääntelyn ja rajoitusten epäselvyydet estävät pitkäjänteistä toimintaa ja yritykset ovat turhautuneita poukkoilevaan ja äkkinäiseen ohjeistukseen. Kauppakamarin kyselyyn vastanneista käytännössä kaikki olivat sitä mieltä, että koronapassi tai vastaava olisi jo pitänyt valmiina ja käytössä.

Koronapassin käyttöönottoa tulisikin nyt kiirehtiä kaikin tavoin. Passi on saatava käyttöön viimeistään vuoden 2022 alusta, mutta valitettavasti itse olen skeptinen tämänkin suhteen. Jos koronapassia, jolla terveysturvallisuus todistetaan, ei saada käyttöön, jatkuvat erilaiset laajat haitat liiketoiminnalle, perhe-elämälle ja työvoiman saatavuudelle.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut