Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antti Pihlakoski Helsinkiläisillä yleisurheilijoilla menee hyvin

Tämän vuoden yleisurheilukilpailut ovat ihastuttaneet urheilun ystäviä. Ennätyksiä ja mitaleita on ropissut.

Mitalisade alkoi EM-hallikilpailuista, joissa HIFK:n Lotta Kemppinen kiri 60 metrin juoksussa hopealle. Hän on matkan uusi SE-nainen ajalla 7,16. Harmi, että loukkaantuminen vei Lotalta Tokion kisat, joissa Norjan Karsten Warholm säväytti voittamalla 400 metrin juoksun ME-ajalla. Sekä Karsten että Lotta ovat entisiä moniottelijoita: hyviä esimerkkejä monipuolisuuden tärkeydestä.

Tallinnassa järjestetyt alle 20- ja alle 23-vuotiaden EM-kilpailut osoittivat suomalaisten olevan parhaassa iskussa vuosikymmeniin. Kahdeksan mitalia (4+2+2) ja peräti 27 pistesijaa ovat 2000-luvun ennätyksiä. Suomi oli Euroopan paras alle 10 miljoonan asukkaan yleisurheilumaa.

Helsinkiläisiä Tallinnan menestyjistä ovat aitajuoksijat Viivi Lehikoinen, Saara Keskitalo, Nea Mattila ja keihäässä kultaa voittanut Topias Laine.

Nuorten rynnistys jatkui Kenian Nairobissa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa: Suomi oli neljällä kultamitalilla mitalitilaston toiseksi paras maa! Menestys tuli laajalla rintamalla. Ei pelkästään keihäästä kuten niin usein yleisurheilumme historiassa.

Tokion olympiajoukkueesta puolet oli yleisurheilijoita. Vaikka mitaleita ei tullut, oli esitys pirteä. Se lupaa hyvää ensi vuoden Munchenin EM-kilpailuja ajatellen.

Menestys tuli laajalla rintamalla.

HKV:n estejuoksija Topi Raitanen oli Tokiossa lajinsa paras eurooppalainen. Helsingissä asuva keihäänheittäjä Lassi Etelätalo oli jälleen varma pistesijaurheilija kuten Myllypuron hallin lähiasukas kolmiloikkaaja Kristiina Mäkeläkin.

Kalliolainen kolmiloikan tuore SE-nainen Senni Salminen jäi sentillä olympiafinaalista. Takareisivammasta kärsinyt HIFK:n Annimari Korte joutui tyytymään alkueriin. Uskon, että ainakin yksi heistä nousee ensi kesän EM-kisoissa palkintopallille.

Kasvava vaikuttaja menestykseen on pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea. Se tukee urheilijoiden päivittäistä harjoittelua, opiskelu- ja työuraa sekä linkittää asiantuntijat ja hyvät olosuhteet urheilijan ja valmentajan arkeen.

Olympialaiset ovat urheilujärjestelmälle erittäin tärkeät. Ne vahvistavat kaikkia olympialaisten urheilumuotoja. Ylivoimaisesti seuratuimmaksi nousi yleisurheilu. Sillä menee taas hyvin.

Antti Pihlakoski Kirjoittaja on Kansainvälisen ja Euroopan yleisurheiluliiton hallitusten jäsen.