Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juhana Vartiainen Kulttuuri tarvitsee toivoa

Kaupunki ei olisi mitään ilman ravintoloitaan, tapahtumiaan ja elävää kulttuuria. Ne eivät ole kuorrute muun kaupunkielämän päällä, vaan sen tärkeintä ydintä.

Maailman historian synkimpinä hetkinä nimenomaan taiteen ja kulttuurin merkitys on entisestään korostunut ja niiden tarve on ollut suurempi kuin koskaan – niin yksilöille kuin yhteiskunnalle. Taide ja kulttuuri saavat meidät ainutlaatuisella tavalla arjen yläpuolelle ja antavat tärkeitä mielihyvän ja elämän jatkuvuuden kokemuksia. Ne ovat mahdollistaneet vuosisatojen aikana yhteiskunnallisen kehityksen ja sivistyksen sekä haastaneet meitä ajattelemaan ja sitä kautta myös kehittämään ajatteluamme.

Korona-aikana meistä itse kukin on kipeästi kaivannut juuri kulttuuria ja tapahtumia. Kulttuuri-, taide-, ravintola- ja tapahtuma-ala maksavat valtavaa hintaa koronan tuomasta kriisistä. On perin surullista, että suurimman tarpeen keskellä juuri nämä aktiviteetit ovat olleet saavuttamattomissa.

Yksi keino parantaa niin helsinkiläisten, kuin helsinkiläisten kulttuuri- ja ravintola-alan toimijoiden tilannetta ovat ratkaisut, joilla tapahtumia ja tilaisuuksia voisi asteittain avata turvallisesti. Helsinki on tarjonnut valtiolle kumppanuutta koronapassin kehityksessä. Koronapassin on tarkoitus olla todistus tietyn ajan sisällä sairastetusta koronasta, tuoreesta negatiivisesta testituloksesta tai saadusta rokotesarjasta. Sen tavoitteena on vähentää tartuntojen esiintyvyyttä ihmisten kokoontumisissa ja edistää yhteiskunnan terveysturvallista avaamista. Saimme vihdoin elokuun alussa maan hallitukselta vihreää valoa ja Helsinki on nyt ainoana kaupunkina mukana sosiaali- ja terveysministeriön koronapassityöryhmässä.

Päätin, että Helsinki alkaa valmistella koronapassin käyttöönottoa välittömästi ilman viivytyksiä. Helsinki järjesti oman koronapassipilotointinsa onnistuneesti maanantaina 23.8.

Julkisjohtamisessakaan ei saa pelätä yrittää ja toimia. Haluan omalla toiminnallani osoittaa, että julkisjohtamisen ei tarvitse olla hidasta ja jäykkää, vaan kykenemme kaupunkina nopeisiinkin toimiin.

Kykenemme kaupunkina nopeisiinkin toimiin.

Helsinki on kasvava ja elinvoimainen kaupunki, jonka kulttuurielämä toimii peilinä yhteisöjemme ja kaupungin elävyydelle. Sen eteen meidän tulee päivittäin ponnistella. Pahinta olisi tekemättömyys ja apatia.

Juhana Vartiainen Kirjoittaja on Helsingin pormestari (kok.)