Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Yhtiöittäminen mahdollistaa kasvun

Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen (HKL) poliittinen johto päätti viime torstaina puoltaa sitä, että kaupungin kestävän liikkumisen palvelujen tuotanto sekä varikoiden ja vaunukaluston hallinnointi hoidettaisi jatkossa kaupungin omistaman yhtiön toimesta. Haluamme siirtää HKL:n liiketoiminnan tammikuussa 2022 perustettavalle yhtiölle, pois lukien metrotoiminnot, jotka siirtyisivät yhtiön järjestämisvastuulle vasta myöhemmässä vaiheessa.

Pidän yhtiöittämistä erityisen hyvänä. Helsingin raitioliikenne laajenee ennennäkemättömällä tahdilla. Isojen raidehankkeiden tavoitteena on tarjota helsinkiläisille mahdollisuus liikkua sujuvasti koko pääkaupunkiseudun alueella. Toimivat joukkoliikenneyhteydet raivaavat teille tilaa myös yksityisautoille.

HKL:n yhtiömuotoinen toiminta mahdollistaa seudullisen kasvun ja sellaiset investoinnit, joita ei olisi mahdollista toteuttaa kaupungin liikelaitoksena.

Suurten suunnitelmien keskellä on tärkeää huolehtia rahavirtojen ennakoitavuudesta ja taloudellisten riskien hallinnasta. Kruunusiltojen kaltaisia budjetin ylityksiä ei saa enää tapahtua. Perustettavan yhtiön ei ole tarkoitus tuottaa voittoa tai jakaa osinkoja omistajilleen, joten edunsaajina olisivat veroa maksavat kaupunkilaiset.

Yhtiöittämistä on valmisteltu perinpohjaisesti. Olemme johtokunnassa kuulleet HKL:n työntekijöitä, viranhaltijapuolen asiantuntijoita ja perehtyneet aikaisempiin selvityksiin sekä yhtiöittämisen tuomiin etuihin. Lopullinen päätös yhtiöittämisestä tehdään kaupunginhallituksessa ja sinetöidään kaupunginvaltuustossa kuluvan syksyn aikana.

Mirita Saxberg, kokoomuksen kaupunginvaltuutettu, HKL:n johtokunnan jäsen