Ville Haapasaari Lauttaliikenne yli aaltojen yhdistää naapurikansat

Korona on yllättänyt kaikki niin lääkäreistä THL:n asiantuntijoihinkin montaa kertaa pandemian aikana, eikä siltä ole välttynyt satamajohtajakaan. Arvioin viime vuoden lopulla tällä palstalla toiveikkaasti, että merenkulku alkaisi toipua kuluvana vuonna. Tuolloin optimismia siivittivät rokotuksien alkaminen ja edellisen vuoden kokemus siitä, miten viruksen leviäminen hidastuu kesäkaudella.

Kuluneen kesän matkustajamäärät tippuivat noin 30 prosenttiin normaaliajoista. Palautumisnäkymä siirtyi alkavaan syksyyn. Epätietoisuus eri maiden rajoituksista on vähentänyt matkustajaliikenteen kysyntää, vaikka matkustushaluja olisikin ollut. Vapauden puutteen tunne on kansalaisten mielissä niin kauan, kun ravintolarajoitukset ovat voimassa, tapahtumia perutaan ja teatterin näyttelijät esiintyvät puolityhjille saleille. Tavaraliikenteen kehitys on onneksi ollut kuitenkin positiivista, mikä kertoo yleisen taloustilanteen paranemisesta.

Laivayhteydet eivät ole vain logistiikka, materiaali-, tuotekuljetuksia tai ihmisvirtoja, vaan yhteyksien luomista naapurimaiden välille. Kun ruotsinlaivat aloittivat Helsingin ja Tukholman välisen risteilyliikenteen neljäntoista kuukauden tauon jälkeen, laivoja ja matkustajia odotti naapurimaan pääkaupungissa lämmin vastaanotto. Satamahinaajat suihkuttivat vettä alusten edellä.

Kun Tallink Siljan Tallinnan liikenteen uusi MyStar-alus kastettiin elokuun alussa Rauman telakalla, sen suoritti Viron presidentti Kerstin Kaljulaid. Viikkoa myöhemmin Viro juhli 30-vuotista itsenäisyyttään. Virolaisille avautui ikkuna länteen vuonna 1965, kun Helsinki-Tallinna laivayhteys aukesi uudelleen toisen maailmansodan jälkeen. Unelma vauraudesta ja vapaudesta oli tullut virolaisille taas merimatkan lähemmäs.

Matkustajamäärät kasvavat syksyn aikana, mikä aiheuttaa yksittäisiä ruuhkatilanteita, mutta tuplarokotusten myötä matkustaminen alkaa sujuvoitua. Naapurimaiden välinen yhteydenpito edellyttää tälläkin kertaa yhteiskuntien täydellistä avaamista ja matkustusrajoitusten poistamista.

Ihmisten vapaa liikkuvuus ei ole syyttä perustuslain takaama perusoikeus. Se synnyttää yhteyksiä ihmisten ja kansojen välille, jotka kaatavat diktatuurit, edistävät naapurimaiden yhteiseloa ja rikastuttavat kulttuuria sekä luovat hyvinvoinnin perustan.

Kirjoittaja on Helsingin Sataman toimitusjohtaja

Oikaisu 6.9. klo 10.55.: My Star on Tallinkin alus, ei Viking Linen, kuten kolumnissa virheellisesti luki.

Tavaraliikenteen kehitys on onneksi ollut kuitenkin positiivista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut