Pääkirjoitus Razmyarin avaus opettajien kovemmista palkoista Helsingin vaikeammilla alueilla on raikas ja rohkea

Asuinalueiden välille on revennyt Helsingissä iso kuilu. Jollain alueilla lapsiperheistä yli kolmannes saattaa olla toimeentulotuen piirissä, ja sosioekonomiset ongelmat näkyvät myös kouluissa. ”Koulushoppailua” eli mahdollisimman hyvän koulun valitsemista eivät harrasta Helsingissä vain perheet, vaan myös opettajat.

Kasvatuksen ja koulutuksen elokuussa aloittanut apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) sanoo, että on vain luonnollista, että opettaja valitsee niin sanotun hyvän alueen koulun, jossa työn kuormittavuus on todennäköisesti matalampi. Razmyarin mukaan olisikin aika miettiä, pitäisikö vaativamman oppilasaineksen ja työympäristön valitsevalle opettajalle maksaa Helsingissä parempaa palkkaa.

Razmyarin mukaan positiivisen diskriminaation määräraha ei yksinään tasaa alueiden eroja. Kouluihin on vaikea saada esimerkiksi koulupsykologeja, sillä työ on raskasta ja psykologi voi työllistyä paljon paremmalla palkalla yksityiselle puolelle. Razmyarin mukaan sosioekonomisesti heikommille alueille on rakennettu arkkitehtonisesti hienoja kouluja ja päiväkoteja, mikä onkin upeaa.

Razmyarin mukaan on hahmoteltu myös mallia, jossa pitkän uran tehnyt opettaja voisi siirtyä vaativamman alueen kouluun, jossa hänen kokemuksensa olisi erityisen hyödyllinen. Samalla kokenut opettaja voisi opastaa ja tukea juuri alalle tulleita kollegoitaan, jotta he eivät säikähdä ja vaihda alaa heti kättelyssä.

Razmyar satsaisi lisäksi vieraskielisen työvoiman lisäkouluttamiseen varhaiskasvatuksen tehtäviin, koska halukkuutta alalle löytyy, mutta esimerkiksi kielitaito ei vielä ihan riitä. Hieman puutteellisella kielitaidollakin voi kuitenkin olla lisäkäsinä päivähoidossa. Razmyar muistuttaa, että myös varhaiskasvatuksen piirissä olevista helsinkiläislapsista pian neljäsosa on maahanmuuttajataustaisia.

Razmyarin avaukset ovat raikkaita jo rohkeita. Toivottavasti ne tutkitaan tarkasti ja otetaan ainakin kokeiluun. Segregaatio ja sen myötä lisääntynyt koulushoppailu ovat Helsingissä vakavia kysymyksiä. Kuten myös vielä ikävämmät segregaatioon liittyvät ilmiöt väkivaltaa ja rikoksia koskien.

Asia-avausten lisäksi Razmyaria on syytä kiittää rohkeasta puheenvuorosta. Hän ei lakaise piiloon maahanmuuttoonkaan liittyviä ongelmia, vaan nostaa ne avoimesti keskusteluun. Oman taustansakin ansiosta Razmyarilla on potentiaalia ottaa merkittävä rooli koko pääkaupunkiseudun ja samalla Suomen politiikassa, jossa maahanmuuttoon ja maahanmuuttajiin liittyvien asioiden painoarvon on pakko kasvaa. Vaikeistakin asioista pitää puhua niiden oikeilla nimillä, muuten ongelmat vain kasvavat, eikä aitoja ratkaisuja löydy.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Muokattu 8.9. klo 13.20.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut