Marja-Leena Rinkineva: Helsingin on oltava valmiina matkailun uuteen nousuun

Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva. Pertti Nisonen

Mennyt kesä toi Helsinkiin tuulahduksen ajasta ennen koronaa. Lämpöä riitti ja oli virkistävää sekä ainakin minulle mieltä rauhoittavaa nähdä vilskettä Helsingin katukuvassa. Ateneumin Repin-näyttelyn pitkä jono kiersi museorakennusta ympäri ja kaikkien aikojen ensimmäinen Helsinki Biennaali on ollut menestys yli 100 000 kävijämäärällään. Elämän menoa kaduilla me helsinkiläiset olemme kaivanneet ja sitä haluamme.

Suomen matkailu kukoisti tänä kesänä, kun suomalaiset valitsivat ulkomaiden sijaan kotimaan ja monissa kaupungeissa myytiin ei-oota viikosta toiseen. Helsingissä hotellien käyttöaste oli alle puolet normaalista ulkomaisten matkailijoiden puuttuessa lähes kokonaan. Valitettavasti hallituksen epäjohdonmukainen toiminta ja sekavat ohjeet ovat syventäneet entisestään matkailu- ja tapahtuma-alan ahdinkoa.

Ennen pandemiaa matkailu oli globaalisti voimakkaassa kasvussa, jonka odotetaan jatkuvan, tilanteen helpottaessa. Helsingin matkailun kasvu oli vuosittain jopa 6 % tasolla. Suomessa yhteiskunnan avautuminen on ollut hidasta verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan. Muualla Euroopassa koronapassin hyödyntäminen on monin paikoin jo arkipäiväistynyt ja elämä palautumassa. Nyt on kuitenkin syytä olla positiivisen toiveikas, että Suomessa luovutaan koronarajoituksista ja koronapassi otetaan käyttöön. Matkailun kannalta on pakko sanoa, että viime hetkellä. Hallituksen hidastelu, säännösten epäselvyys ja poukkoilevuus on aiheuttanut sen, että muut maat menevät jo lujaa matkailussa ohi. Helsinki ei saa jäädä matkailukohteena varjoon.

Uudessa tilanteessa tarvitaan matkailun kehittämistä. Pääkaupungissa on tehty jo paljon. Toimiala on käyttänyt pandemia-aikaa käytettävissä olevin resurssein toimintansa kehittämiseen ja innovaatiotoiminta on vilkasta. Nolla-mökit ovat hyvä esimerkki uudenlaisesta ekologisesti kestävästä matkailusta. Myös innovaatiot luovat uskoa siihen, että nykyisestä tilanteesta suunta on vahvasti ylöspäin. Kaupunki tulee panostamaan keskustan kehittämiseen ja vetovoimaisen kaupungin rakentamiseen sekä monin tavoin elämystalouteen, johon matkailukin kuuluu.

Matkailun täytyy tukea myös kaupunkilaisten elämää. Tällä hetkellä liikaturismi tuntuu kaukaiselta, mutta ennen kriisiä se oli kansainvälisestikin kuuma aihe. Monet kohteet olivat hätää kärsimässä turistimassojen paineessa. Helsingillä on ainutlaatuinen pelipaikka asemoitua kansainvälisesti kestävänä, turvallisena ja toimivana matkakohteena. Kaupunkina, jossa on väkijoukkojen sijaan tilaa hengittää ja liikkua turvallisesti sekä kokea ainutlaatuinen urbaanin elämän ja luonnon kohtaaminen.

Kirjoittaja on Helsingin elinkeinojohtaja.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut