Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Työvoimapula tappaa kasvun – tilanne on akuutti varsinkin pk-seudulla

Kauppakamari selvitti elokuussa yritysten rekrytointitarpeita ja osaavan työvoiman saatavuutta. Kysely tehtiin kaikkien kauppakamarien jäsenyrityksille. Vastauksia saatiin 1297, joista 240 Helsingin seudulta.

Tulokset ovat toisaalta lupaavia, toisaalta erittäin huolestuttavia.

Kysymykseen "onko yrityksenne tarvitsemaa osaavaa työvoimaa saatavilla tällä hetkellä" vastasi 38,3 prosenttia, että siitä on pulaa. Vastaajista 29,6 prosenttia sanoi, että pulaa on paljon. Samaan aikaan vastaajista 76,3 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että osaavan työvoiman heikko saatavuus rajoittaa yrityksen kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä. Painopiste oli vieläpä siinä, että rajoitusvaikutus on erittäin suuri.

Tilanne ei myöskään näytä helpottavan, sillä 62,3 prosenttia vastaajista kertoi rekrytointitarpeiden kasvavan tai kasvavan merkittävästi seuraavan puolen vuoden aikana.

Lupaavaa tuloksissa on se, että kysyntää yritysten palveluille ja tuotteille alkaa olla ja työtä olisi tarjolla. Talous voisi siis ponnahtaa jopa ennustettua väkevämpään kasvuun. Erittäin huolestuttavaa on kuitenkin se, että työvoimapula on akuutti, eikä tilanne näytä korjaantuvan. Voi siis käydä niin, että kova kasvu taittuu pulaan työntekijöistä – ja samaan aikaan meillä on koronan jäljiltä työttömiä jonoksi asti. Samaan aikaan palkkakilpailu kiihtyy, mikä syö yritysten kykyä kasvaa ja investoida.

Korkeasti koulutettuja työntekijöitä tarvitaan, mutta pula ei koske nyt vain heitä. Päinvastoin. Pula työvoimasta koskee koko Suomea, ja erityisesti pulaa on ihan suorittavan tason tekijöistä.

Kauppakamari ja muut tarjosivat hallitukselle tämän viikon budjettiriiheen ison läjän lukuisia nopean aikavälin toimia, joilla ongelmaa voitaisiin ratkoa. Valitettavasti Sanna Marinin (sd.) hallitus sivuutti työllisyystoimet jälleen kevyesti ja keskittyi riitelemään muun muassa ilmastotoimista.

Suomessa on paha kohtaanto-ongelma, joka realisoituu nyt, kun maailma avautuu ja talous alkaa vetää koronan jälkeen. Työtä ja työttömiä on, mutta ne eivät kohtaa. Ainut pitkällä aikavälillä asian korjaava toimi on leikata sosiaaliturvaa ja keventää työn verotusta. Työn pitää olla riittävän houkuttelevaa kaikille, aina.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja