Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Opettajien kierrätystä koulujen välillä voisi kokeilla

Helsingin Uutisissa (HU 8.9.) apulaispormestari Nasima Razmyar pohti lisäpalkkaa ei niin haluttujen eli ongelmaisten koulujen opettajille. Tämä vain vahvistaisi koulun huonon maineen.

Yksityisissä työsuhteissa vaihdetaan sekä työnantajaa että työpaikkaa muutaman vuoden välein. Kunnan ja valtion tehtävissä "jämähdetään" helposti paikalleen.

Pohdinnassa on, että hyvä opettaja voisi näin siirtyä uuteen haasteeseen eli vaikeaan kouluun. Mielestäni tämäkään ei juuri auta, raha ei monelle ole se tärkein asian.

Voisiko Helsinki sen sijaan kokeilla opettajien kierrätystä? Kolmen vuoden välein vaihdettaisiin toiseen kouluun. Työmatkat eivät ole ongelma, julkisilla pääsee hyvin koko kaupunkiin. Opettajan kasvattajana luulisi olevan myös joustava, joten normaali muutosvastarinta voisi olla vähäisempää. Koulushoppailu vähenisi, ammattitaitoa siirtyisi sinne, missä se on vähäisempää ja näin erot eri koulujen kesken jonkin verran tasaantuisivat. Opettajakin saisi lisää ammattinäkemystä.

Peruskoulun alkuperäinen tavoite saataisiin samalla ainakin osittain takaisin. Voisiko ja uskaltaisiko Helsinki pilotoida "hyvän" ja "huonon" kesken yhden 3 vuoden jakson ajan? Onnistuessaan se voisi olla vakituinen palapeli.

Eija Saha