Harrastusmalli vaatii lisää resursseja

Tiesitkö, että Helsingissä on vaaleilla valittuja nuoria päättäjiä? Helsingissä valitaan joka toinen vuosi kolmekymmentä 13–17-vuotiasta nuorta vaikuttamaan Helsingin tulevaisuuteen. Nuorisoneuvosto on tehnyt hienoa työtä sen eteen, että nuorten näkemykset tulisivat kuulluksi kaupungin päätöksenteossa.

Kun tapasin nuorisoneuvoston edustajia, he kertoivat, että nuorten toiveena on saada lisää harrastuksia koulun jälkeen. Tapaamani nuori kertoi olevansa huolissaan niistä oppilaista, joille sitä paikkaa ja tekemistä ei ole löytynyt. Vuoden 2020 nuorisobarometrin perusteella nuorilla on eniten haasteita tuen saamisessa tilanteissa, joissa elämänhallinta jollain tavoin pettää.

Hallitusohjelmassa luvattiin, että jokaiselle lapselle ja nuorelle taataan aito mahdollisuus mieluisaan ja maksuttomaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä jokaisessa kunnassa. Suomen harrastamisen mallia pilotoidaan ympäri Suomea, myös Helsingissä. Malli tarjoaa harrastuksen perheen tulotasosta ja elämäntilanteesta riippumatta ja edistää nuorten osallisuutta. Se tuo helpotusta perheille, kun illan kuskaamiset vähenevät.

Helsingissä harrastusryhmiä on kuitenkin toistaiseksi rajoitetusti saatavilla ja mallin käyttöönotossa on ollut alkukankeuksia. Toimivia yhteistyömalleja liikunta- ja harrastusseurojen kanssa tulee työstää. Koulujen iltapäiväkäyttö on aiheuttanut jo paikoin ruuhkaa, avointa tilaa tarvitaan lisää. Lähikirjasto tarjoaa avointa tilaa monessa kaupunginosassa, mutta osalta nuorista se puuttuu.

7–15-vuotiaiden lasten määrä Helsingissä on kasvanut nopeasti, 2,7 prosenttia vuodessa. Monipuolisen ja riittävän laajan harrastusmallin lisäksi Helsingin tulee varmistaa valtuustostrategiassaan lasten ja nuorten koulunkäynnin kannalta keskeiset tekijät, kuten kohtuulliset ryhmäkoot sekä erityisopettajien ja koulunkäynnin ohjaajien tuki.

Erityisen tärkeää on, että budjetoinnissa otetaan huomioon nuorten määrän kasvu ja lapsivaikutusten arviointi saadaan aina osaksi päätöksentekoa. Valtuusto hyväksyi keväällä tekemäni ponnen, jossa korostetaan, että jokaiseen kaupunginosaan tarvitaan avointa ja saavutettavaa tilaa nuoria varten. Helsinki on lasten ja nuorten kaupunki ja se pitää suunnitella sellaiseksi.

7–15-vuotiaiden määrä on kasvanut 2,7 prosenttia vuodessa.

Mari Holopainen

Helsinkiläinen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (vihr)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut