Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Jo pelkästään Uudellamaalla sote-uudistus on mittava ja se vaikuttaa isosti myös Helsinkiin

Suomessa järjestetään ensimmäiset aluevaalit 23. tammikuuta. Pelkästään Uudellemaalle syntyy neljä hyvinvointialuetta, joiden vastuulle sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen palvelut siirtyvät kunnilta vuoden 2023 alusta. Lisäksi Helsingin kaupunki vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä alueellaan. HUS-yhtymä puolestaan on järjestämisvastuussa niistä vaativan erikoissairaanhoidon toiminnoista, joista säädetään erikseen laissa tai joista sovitaan järjestämissopimuksessa.

Uudistus on siis jo pelkästään Uudellamaalla mittava ja merkittävä.

Kiinnostavatko aluevaalit ketään? Tätä kysymystä pohditaan nyt taajaan eri tahoilla. Ainakin puolueita kiinnostaa, kuuluu vastaus yhteydenottokierrokseni jälkeen. Tämä on hyvä uutinen... monellakin tapaa. Kyse on tärkeästä asiasta. Hyvin tärkeästä.

Jo pari vuosikymmentä sorvatun sote- ja maakuntauudistuksen paketoiminen samoihin kääreisiin on herättänyt paljon oikeutettuakin kritiikkiä, erityisesti Uudellamaalla ja suurissa kaupungeissa. Voimakkain kriitikko on ollut Helsinki. Silti historialliseen uudistukseen pitäisi jo suhtautua poliittisena realiteettina, joka on tulossa – halusi tai ei.

Ensimmäisten aluevaalien onnistuminen on äärimmäisen tärkeää. Ajatus siitä, että kansalaisten arjen peruspalveluista päättäminen saisi mandaatin vain muutamalta kymmeneltä prosentilta äänioikeutetuista, on demokratian kannalta täysin kestämätön. Aluevaltuusto on merkittävä vallankäyttäjä.

Vaikka Helsingissä ei omaa aluevaalia järjestetäkään, muuttuu Helsingissäkin moni asia. Lisäksi Uudenmaan sisällä yhteistyö on niin tiivistä, että myös muiden päätöksillä on vaikutusta Helsinkiin.

Hienoa, jos vielä kuntavaalikrapulasta toipuvissa ja ennen näkemättömään vaaliputkeen valmistautuvissa puolueissa asia otetaan vakavasti. Muitakin tarvitaan.

Suurelle osalle äänestäjistä aluevaalit, niiden tuloksena valittava aluevaltuusto ja uudet hyvinvointialueet ovat vielä epämääräinen termilista ja suloinen sekamelska. Merkitys ei saa jäädä epäselväksi. Vaalit vaativat tuekseen näkyvän ja painokkaan demokratiakampanjan, joka avaa uutta instituutiota ja sitä, miksi äänestäminen on tärkeää.

Etelä-Suomen Median lehdet lupaavat ottaa myös paikallisesti suuren haasteen vastaan. Esittelemme vuoden vaihteen yli valmistautumista vaaleihin, aluevaalien tärkeimpiä kysymyksiä ja mahdollisia vedenjakajia puolueiden välillä ja ennen kaikkea sitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelut jatkossa järjestetään. Helsingin Uutisissa painopiste on luonnollisesti niissä muutoksissa, jotka helsinkiläisiä koskevat, vaikka he eivät ääniuurnille pääsekään.