Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus KRP:n varoitus Ruotsin ja Tanskan tiestä on vakava – poliisi tarvitsee lisää rahoitusta

Viime aikoina on puhuttu paljon nuorisojengeistä. Helsingissä ja sen lähialueilla on useita huolta aiheuttavia nuorisojengejä, sanoo keskusrikospoliisin (KRP) rikosylikomisario Christer Ahlgren Helsingin Uutisten haastattelussa. Huolta KRP:ssä herättää se, että joillakin jengeillä on havaittu olevan vakavaa rikollista tekemistä ja jopa yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

KRP ei työskentele aktiivisesti nuorisojengien kanssa, mutta astuu kuvaan, kun viitteitä yhteyksistä järjestäytyneen rikollisuuteen alkaa ilmetä. KRP:n tehtävänä on paljastaa ja tutkia vakavinta rikollisuutta. Huolta aiheuttavissa nuorisoryhmissä on havaittu olevan paljon maahanmuuttajataustaisia nuoria. Nuorimmat ovat olleet noin 13-vuotiaita. Mukana on pääosin poikia, mutta myös tyttöjä.

Ahlgren on jo aiemmin puhunut siitä, että Suomi on vahvasti Ruotsin ja Tanskan tiellä. Ahlgren viittaa rikollisen elämäntavan omaksumiseen esimerkiksi haitallisten esikuvien kautta.

Yhteiskunnan ja päättäjien olisi syytä havahtua ongelmaan ajoissa. Nyt siihen on Suomessa käsillä viimeiset hetket. Yhtä tärkeää on se, että ongelmaa ei vähätellä ja siitä aletaan viimein puhua sen oikealla nimellä. "Julkista keskustelua ei saisi vältellä sen sensitiivisyyden takia. Näin kävi Ruotsissa, jossa ollaan palkkaamassa 10 000 poliisia lisää", Ahlgren huomauttaa haastattelussamme.

Suomessa ei vielä ole viitteitä siitä, että nuoriso- tai katujengejä johdettaisiin aktiivisesti ulkomailta tai että kansainväliset ulkomaiset katujengit olisivat sellaisinaan rantautuneet Suomeen. "Niitä ei vielä ole Suomessa, mutta se lienee vain ajan kysymys. Tässä viittaan Ruotsin ja Tanskan tiehen", Ahlgren painotti. Tilanne on siis kriittinen.

Ennaltaehkäiseviä keinoja ongelman kukistamiseksi pitää vahvistaa entisestään. Suomella olisi myös syytä olla Ahlgrenin ehdottama strategia, jolla mainittu Ruotsin tie katkaistaisiin.

On erittäin arvokasta, että Ahlgren ja KRP nostavat ongelman selkeästi esiin. Sen luulisi puhuttelevan myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusta sekä helsinkiläistä poliisiministeriä Maria Ohisaloa (vihr.). Poliisille on turvattava riittävä rahoitus ja resurssit, jotta tähänkin asiaan voidaan puuttua viipymättä. Poliisin rahoituksessa on kyse nappikaupasta, kun sitä vertaa Marinin hallituksen holtittomaan velkaantumiseen ja rahankäyttöön kokonaisuutena.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja