Me ollaan jo siellä – Ruotsissa

Nuorten suusta kuuluu erittäin huolestuttavia uutisia Helsingin turvallisuustilanteesta. Samoin kouluista korviin kantautuu yhä kurjempi ajankuva. Mtv:n toimittaja oli viime viikonloppuna kiertämässä kaupungin metroasemilla ja nuorison kertomasta kuului väkivallan ja ryöstöjen arkipäiväisyys; astaloiden ja teräaseiden kantaminen ovat yleistyneet rajusti. Jotkut nuoret kertoivat haastattelussa, että heidän koulussaan noin puolet kantavat teräasetta myös koulupäivien aikana. Viime viikolla uutisoitiin myös joukkotappelusta lukiossa. Monietniset jengit ovat pääkaupunkiseudulla arkipäivää ja järjestäytyneen rikollisuuden piiriin on tullut uusia maahanmuuttajataustaisia jengejä. Vaikka koko ilmiö ei ole tietenkään pelkkiä maahanmuuttajataustaisia koskeva, on syytä kuitenkin tunnistaa ja tunnustaa faktat.

Asioista ei mieluusti puhuta suoraan vaan ongelman ydin verhotaan syrjäytymistermin alle. Hyssytellään ja suunsa avaavia syytetään rasismista. Lääkkeeksi poliitikot tarjoilevat positiivisen syrjinnän rahoitusta, lisää palveluja, hyvien väestösuhteiden ohjelmia, antirasismikampanjoita, sekoittavaa asuntopolitiikkaa ja nyt viimeisenä palkanlisää opettajille, jotka menevät maahanmuuttajavaltaisiin kouluihin opettamaan.

Tilanne on karmea. Jos avomurtumaan tarjottaisiin hoidoksi vain lisää kipulääkettä eikä ongelman parantavaa leikkaushoitoa, pitäisi potilas koko touhua hirvittävänä. Todellinen hoito pureutuu sairauden syyhyn, jolloin oireetkin vähenevät.

Maahanmuuton ei-toivotuissa seurauksissa on jostain syystä päädytty hoitamaan oiretta, ei syytä. Sen sijaan, että Helsinki pyrkisi vaikuttamaan lainsäädäntöön ja sitä kautta vähentämään kaupungin kasvavaa vieraskielisten määrää, se pyrkii rahalla eroon ongelmista. Siitäkin huolimatta, että entinen kansankoti Ruotsi on tätä jo kokeillut huonolla menestyksellä. Ruotsi on tänä päivänä mm. Euroopan aseväkivallan johtava maa, kaikesta kivasta ja valtavasta rahankäytöstä huolimatta. Ongelmaan on herätty vasta kun alkaa olla myöhäistä.

HelsinkiMission väkivaltatyön päällikön Petri Salakka totesi maikkarin haastattelussa 15.9. Ruotsin tiestä: ”Ei me olla enää tiellä, vaan me ollaan jo siellä – enää ennaltaehkäisevät toimet eivät toimi siinä suhteessa, nyt tarvitaan muita keinoja”.

Helsingissä on kaikkien puolueiden ryhdyttävä puhumaan ongelmista oikeilla nimillä ja haettava ratkaisuja valtion kanssa siihen, millä tavalla kaupungin turvallisuus ja koheesio säilytetään. Jo nyt kaupunki menettää hyviä veronmaksajia ja lapsiperheitä turvattomien katujen ja koulujen sekä tukkeutuneiden palveluiden vuoksi. Näin ei voi enää jatkua.

Mari Rantanen

Kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja (ps.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut