Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Helen teki virheen ja hidasteli kivihiilen kanssa – asiakas maksaa laskun ja kilpailijat ihmettelevät

Kaukolämmön hinta nousee Helenillä verrattuna edelliseen syyskauteen liki 30 prosenttia. Syyskauden 2021 hinta on 66,63 €/MWh 1. lokakuuta alkaen vuoden loppuun.

Helenin mukaan edelliseen syyskauteen verrattuna 29,9 prosentin hinnannousu johtuu vuoden alusta voimaan astuneista valmisteveromuutoksista sekä kohonneista päästöoikeuksien että polttoaineiden hinnoista.

Lukija otti yhteyttä Helsingin Uutisiin ja harmitteli, että kaukolämmöstä ei pääse eroonkaan. Jos hän omakotiasujana haluaisi vaihtaa lämmitysmuotoa, liittymän katkaisu tulisi maksamaan 5 370 euroa, mitä lukija piti liian kovana hintana.

Heleniltä todetaan, että irtautumisesta tulee yhtiölle kuluja, joita rakentamisvaiheen liittymismaksu ei sisällä.

Kaukolämmön hinnankorotuksesta uhkasi tulla vieläkin rajumpi kuin syyskuussa ilmoitettu 29,9 prosenttia verrattuna edelliseen syyskauteen. Asiasta kertoi Helsingin Uutisille energiayhtiö Helenin hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr.). Soininvaaran mukaan kustannusperusteisesti tehtynä korotus olisi ollut 50 prosenttia.

Moni on povannut HU:n jutusta käydyssä keskustelussa ”korotusautomaattia”, jonka myötä kaukolämpö kallistuu vuosien mittaan entisestään ja lämmityskustannukset haukkaavat yhä vain isomman osan kotitalouden tuloista. Soininvaara painottaa Helsingin Uutisille, että näin ei ole. Hänen mukaansa kyse on ohimenevästä ilmiöstä. "Kun kaukolämpöä aletaan tuottamaan polttamatta mitään, se poistaa päästöoikeuksien vaikutuksen hintaan. Vaikka kaukolämpö on nyt kovin fossiiliperäistä ja siksi oikeutetustikin kallista, se ei ole sitä enää viiden vuoden päästä", Soininvaara kiteyttää.

Helenin johdon ja helsinkiläisten poliitikkojen kannattaakin katsoa nyt peiliin. Avainsana on päästöoikeus, jonka hinta on noussut ja nousee, kun ilmastonmuutosta yritetään hillitä. Yhä paljon saastuttavia fossiilisia polttoaineita käyttävä Helen saa nyt maksaa hitaista ympäristötoimistaan hintaa, mikä lopulta kolahtaa asiakkaan maksettavaksi.

Samaan aikaan naapurissa Vantaan Energia on vain kiihdyttänyt tavoitettaan olla täysin fossiilivapaa ja hiilineutraali energiayhtiö. Vantaan Energia kiirehtikin ilmoittamaan, että se ei nosta kaukolämmön hintaa, koska sillä ei ole siihen tarvetta. Sama paine on myös useilla muilla energiayhtiöillä, sillä niissä pelätään Helenin jättikorotuksen romuttavan koko kaukolämmön maineen hintaturvallisena vaihtoehtona.

Korkea irtaantumismaksu toimii nyt Helenin henkivakuutuksena. Se käytännössä estää asiakkaita helposti vaihtamasta lämmitysmuotoaan ja lämmön toimittajaa. Jos irtaantumismaksua ei olisi, voisi kilpailevien energiayhtiöiden myynti taputtaa käsiään.

Samalla ihmettelen, että aiheesta ei ole Helsingissä vielä noussut sen suurempaa poliittista keskustelua. Helenissäkin merkittävää valtaa käyttävä vihreät on aktiivisesti ajanut helsinkiläisten lasten koulumaidon muuttamista kasvisjuomaksi, mutta samaan aikaan kivihiili on yhä kaupungilla korvaamaton energialähde. Samalla naapurit ovat tehneet ison mittaluokan ilmastotekoja.

Karri Kannala

Päätoimittaja, paikallisjohtaja