Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Hyvinvointialueiden valmistelussa tuhansia asioita levällään, mutta "piilopuoluetuelle" riittää aikaa – helsinkiläiset eri asemassa

Saako Helsingistä puhua hyvinvointialueena? Helsingin asema poikkeaa sote-uudistuksessa muusta maasta niin, että edes laeissa ei puhuta pääkaupungin hyvinvointialueesta vaan Uudenmaan "neljästä hyvinvointialueesta ja Helsingin kaupungista".

"Hyvä kysymys. Mitään ohjetta ei ole. Helsinki ei ole hyvinvointialue, mutta vastuulla on samat tehtävät. Aika näyttää miten Helsingin sote-aluetta kutsutaan", mietti Helsingin kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna haastattelussamme.

Sarvilinna johtaa ohjausryhmää, joka koordinoi uudistuksen aiheuttamia muutoksia kaupungin hallintoon, talouteen, järjestelmiin ja päätöksentekoon.

Suurin muutos on, että valtio leikkaa valtaosan kunnallisveron tuotosta soten rahoitukseen. Helsingin veroprosentista 18 jää jäljelle enää 5,6 prosenttia. Vastineeksi valtio maksaa Helsingin sote-menot. Oletus on, että valtion rahoitusta tulee vähemmän kuin sote-paketin yhteydessä leikataan.

Sote-rahoituksen vaihtoehtona on puhuttu uudesta maakuntaverosta. Alkaisivatko helsinkiläisetkin maksaa sitä, jos maakuntavero säädetään? "Siihen ei pysty vielä ottamaan kantaa, kun ei tiedetä tuleeko maakuntaveroa ylipäätään", totesi Sarvilinna.

Helsinki säästyy isolta ruljanssilta, joka tapahtuu muualla maassa, kun omaisuutta ja henkilöstöä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Ensi vuoden aluevaalejakaan ei Helsingissä tarvitse pitää, sillä kaupunginvaltuusto toimii myös sote-valtuustona.

Hyvinvointialueiden valmistelussa on huomattava määrä tärkeitä ja kiireellisiä asioita tehtävälistallaan. Valtiovarainministeriön finanssineuvos Teemu Eriksson vahvistaa, että valmistelevilla toimielimillä (vate) on työlistallaan valtava määrä asioita. "Kun teimme tiekartan, exceliin tuli muistaakseni tuhansia rivejä. Asioita on loputon lista."

Tästä huolimatta tulevien aluevaltuustojen valtuustoryhmille suunniteltavien tukisummien, piilopuoluetuen, suunnitteluun riittää aikaa. Valtakunnallisesti piilopuoluetukea kanavoituisi puolueille yhteensä miljoonia euroja. Ei siis ihme, että sote-uudistusta äänekkäästi vastustanut, mutta aluevaaleista vaalivoittoa ja suurinta tukipottia sen myötä odotteleva kokoomuskin on jo tuen kannalla.

Helsinkiläisten veronmaksajien kannalta voi siis olla hyvä, että erillistä aluevaltuustoa ei Helsingissä ole.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja