Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Isänmaan puolustuksesta huolehditaan

Eduskunta on juuri aloittanut valtioneuvoston puolustusselonteon käsittelyn. Selonteossa arvioidaan puolustuksemme toimintaympäristöä, ja se ohjaa puolustuksemme kehittämistä tämän vuosikymmenen loppuun saakka. Varsin tärkeä asiakirja siis.

Suomen toimintaympäristö näyttää pysyvän vaikeasti ennakoitavana. Maailman jännitteet vaikuttavat meilläkin. Taustalla on suurvaltojen keskinäisen kilpailun koventuminen ja kansainvälinen politiikka, jossa yhdessä sovittuja sääntöjä haastetaan.

Suomeen ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa. Meidän on silti varauduttava sotilaalliseen voimankäyttöön Suomea vastaan tai sillä uhkaamiseen. Pidämme huolta ja kehitämme uskottavaa kansallista puolustustamme. Sen perustana ovat jatkossakin yleinen asevelvollisuus, koulutettu reservi, koko maan puolustaminen ja korkea maanpuolustustahto. Kansainvälisen puolustusyhteistyön ja kriisinhallinnan kautta kehitämme myös oman maanpuolustuksemme kannalta tärkeitä tietoja ja taitoja.

2020-luvulla sodankäynnin rajat ovat hämärtyneet. Sodanjulistuksia ei välttämättä kuulu, eikä aina ole helppoa edes sanoa, keitä hyökkääjät ovat. Puhutaan hybridisodasta tai laaja-alaisesta vaikuttamisesta. Tällaiseenkin meidän pitää varautua.

Selonteossa nostetaan esiin sellaiset uuden ajan taistelukentät, kuin kyber-, avaruus- ja informaatiopuolustus. Uudet haasteet vaativat myös uusia tekijöitä. Esitämme puolustusvoimien henkilöstöön 500 henkilön korotusta 2020-luvun loppuun mennessä.

Jatkossa meillä on operatiivisia ja paikallisjoukkoja. Paikallisjoukkoja käytetään joukkojen perustamiseen, taistelutehtäviin, kohteiden suojaamiseen, muiden viranomaisten tukemiseen ja yhteiskunnan tärkeiden toimintojen turvaamiseen. Myös reservin koulutusta ja vapaaehtoista maanpuolustusta kehitetään. Meillä on Suomessa paljon korkeaa osaamista, joka saadaan nyt paremmin käyttöön.

Maailman jännitteet vaikuttavat meilläkin.

Puolustuskyvystä huolehditaan myös uusilla hankinnoilla. Joulukuussa tehdään päätös Ilmavoimien Hornet-hävittäjien seuraajasta. Tätä loppumetreille ehtinyttä HX-hanketta on suunniteltu ja edistetty vuosien ajan. Tämä kertoo siitä, että Suomen puolustuksen kehittäminen on pitkäjänteistä ja suunnitelmallista. Ja hyvä niin.

Antti Kaikkonen

Puolustusministeri (kesk).