Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Rajaton Helsingin seutu

Yritykset toimivat yli kuntarajojen. Espoolainen työvoimaa tarvitseva yritys hakee työntekijöitä laajalta työssäkäyntialueelta. Helsinkiläisellä rakennusalan yrityksellä voi olla hankkeita vireillä useassa pääkaupunkiseudun kaupungissa. Kauppakeskus toivottaa kaikki asiakkaat tervetulleiksi, kotikaupungista riippumatta.

Kymmenisen vuotta sitten pääkaupunkiseudun isojen kaupunkien yhdistymistä pidettiin tarpeettomana sen vuoksi, että samat hyödyt ovat saavutettavissa myös yhteistyöllä. Kuntien välisessä yhteistyössä on seudullamme kuitenkin edelleen parantamisen varaa.

Seudun liikenteen ja joukkoliikenteen onnistunut kehittäminen edellyttää toimivaa yhteistyötä kuntien kesken ja päätöksiä silloinkin, kun investointi ei palvele yksinomaan tai ensisijaisesti kunnan omia asukkaita. Liityntäpysäköinnin, lähijunaliikenteen varikkojen tai raskaan liikenteen taukopaikkojen rakentaminen ei välttämättä ole minkään yksittäisen kunnan ensisijaisessa intressissä, mutta niiden toteutuminen on koko seudun kilpailukyvyn kannalta olennainen asia. Valitettavasti kuntakohtainen päätöksenteko on ollut hyvin hidasta näissä asioissa.

Työllisyyspalveluiden rakenneuudistuksessa TE-toimistojen työllisyyspalvelut ollaan siirtämässä kuntien vastuulle. Etenkin Helsingin seudun kaltaisella yhtenäisellä työssäkäyntialueella on tärkeää, että kunnat eivät tyydy pohtimaan työllisyyttä vain omien rajojensa sisäpuolella. Tarvitaan myös seudullista näkökulmaa ja sujuvia palveluja yrityksille ja työnhakijoille yli kunta- ja hallintorajojen. Jää nähtäväksi, miten tämä onnistuu.

Koronakriisin hoitaminen on mainio esimerkki siitä, että kun kaupungit saavat yhteistyön sujumaan ja yhdenmukaiset linjaukset voimaan, tehoja löytyy. Helsingin kaupungin teettämässä ulkopuolisessa selvityksessä todettiin, että kriisiorganisaation päätöksentekokyvykkyys parani koronan toisen aallon hoidossa, vaikka tiedonkulku valtiovallan suunnasta ei merkittävästi parantunut. Etua koitui erityisesti siitä, että pääkaupunkiseutu yhdisti voimansa yhteiseksi koronakoordinaatioryhmäksi.

On koko seudun etu, että yritysten ja kaupunkilaisten on helppo toimia samanlaisten käytäntöjen mukaisesti eri kunnissa. Kuntarajat eivät saa olla pääkaupunkiseudun kasvun hidasteena. Uutta kriisiä ei kannata odotella vaan toimia nyt, vapaaehtoisesti.

Pia Pakarinen, kaupunginvaltuutettu (kok.)

Kuntarajat eivät saa olla kasvun hidasteena.