Penäsin toissa viikolla avointa ja rehellistä keskustelua katujengeistä, joiden määrä ja tekojen vakavuus ovat kasvussa Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla.
Keskusrikospoliisin (KRP) rikosylikomisario Christer Ahlgren sanoi haastattelussamme (HU 18.9.), että Suomi on vahvasti Ruotsin ja Tanskan tiellä. Yhteiskunnan ja päättäjien olisi syytä havahtua ongelmaan ajoissa. Nyt siihen on Suomessa käsillä viimeiset hetket. Yhtä tärkeää on se, että ongelmaa ei vähätellä ja siitä aletaan viimein puhua sen oikealla nimellä. "Julkista keskustelua ei saisi vältellä sen sensitiivisyyden takia. Näin kävi Ruotsissa, jossa ollaan palkkaamassa 10 000 poliisia lisää", Ahlgren huomautti haastattelussamme.
Nyt keskustelu jatkuu, julkisesti. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) myöntää ( HU 29.9.), että "viitteitä siitä (Ruotsin ja Tanskan tiestä) ja riski on olemassa". "Yleensäkään emme ole irrallisia muun Euroopan ja maailman kehityskuluista. Kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus ja radikaalit toimijat kuten islamilaiset ääriliikkeet tai äärioikeisto hyödyntävät taitavasti verkkoa ja esimerkiksi pelialustoja jäsenten rekrytointiin", Ohisalo totesi.
Ongelman pysäyttäminen vaatii avoimen ja kiihkottoman keskustelun lisäksi resursseja. Niitä pitäisi osoittaa niin ennaltaehkäisyyn kuin poliisin konkreettiseenkin työhön. Jos ja kun avoimen keskustelun suhteen tavoite näyttäisi olevan nyt viimein saavutettavissa, on resursseista edelleen kova pula.
Poliisin resursseista Ohisalo sanoo, että maanantaina esitellyssä talousarvioesityksessä on korkeampi poliisibudjetti kuin koskaan. "Silti se ei ole täysin riittävä ja olen esittänyt korotuksia määrärahoihin."
Ongelma on Ohisalon mukaan se, että poliisiin on kertynyt niin sanottua korjausvelkaa: kiinteistöjä pitäisi korjata, ajoneuvoja ja varusteita uusia. "Siitä tulee se kustannuspaine, että voiko kentällä olla yhtä paljon porukkaa kuin ennen."
Poliisihallitus ilmaisi heti maanantaina tyytymättömyytensä budjettiin. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi tiedotteessa, että poliisissa käynnistetään yt-neuvottelut, sillä poliisille myönnetyt 807,9 miljoonaa euroa eivät riitä kattamaan nykyisiä menoja.
On erittäin arvokasta, että KRP nosti katujengi-ongelman selkeästi esiin. On arvokasta, että se on nyt myönnetty ja keskustelua jatkettu myös sisäministerin toimesta. Ongelma kuitenkin vain pahenee, jos tarvittavia resursseja ei pikapuolin panna kuntoon. Ja jälkihoito on aina lopulta ennaltaehkäisyä kalliimpaa. Toivottavasti Ohisalo saa nyt laajaa tukea esittämäänsä määrärahakorotukseen.
Karri Kannala
karri.kannala@media.fi
Päätoimittaja, paikallisjohtaja