Kolumni: Kriisit sen kertovat: tiede muuttaa maailmaa

Samaan aikaan kun pyristelemme irti koronapandemiasta, on keskustelu käynyt kuumana tutkimuksen rahoituksesta. Näin nopeastiko unohtuivat tieteen läpimurrot, jotka ovat olleet käänteentekeviä tässä ja useissa aiemmissa kriiseissä?

Tartuntatautien historia on nimittäin täynnä esimerkkejä siitä, miten tiede muuttaa maailmaa.

Kun Helsinkiin valmistui vuonna 1888 uusi Kirurginen sairaala kauas keskustan ulkopuolelle, Kasarminkadulle, sen suunnittelussa oli kiinnitetty erityistä huomiota puhtaaseen ilmaan.

Taustalla vaikutti uskomus, jonka mukaan pilaantuneet, pahanhajuiset huurut eli miasma aiheuttivat tarttuvia tauteja.

Käsitys syrjäytyi, kun Louis Pasteur, Robert Koch ja muut osoittivat bakteerit monien tautien aiheuttajiksi.

Kun nämä taudinaiheuttajat oli löydetty, tiedemaailma alkoi kuumeisesti etsiä lääkkeitä niitä vastaan.

Tiedon avulla varaudumme tuleviin kriiseihin.

Toisen maailmansodan aikana USA:ssa päätettiin panostaa uuden ihmelääkkeen, penisilliinin massatuotantoon. Muutamassa vuodessa tuotantoa kasvatettiin miljoonakertaiseksi. Loppu on lääketieteen historiaa.

Kun SARS-CoV-2-virus ja sen aiheuttama COVID-19-tauti tunnistettiin alkuvuonna 2020, viruksen genomi sekvensoitiin jo tammikuussa.

Maaliskuussa ensimmäinen lääkeyritys käynnisti kliiniset kokeet rokotekandidaatilla muutamilla kymmenillä vapaaehtoisilla ihmisillä. Heinäkuussa 2020 muutama lääkeyritys ilmoitti kokeista, joissa kussakin oli mukana jo 30 000 testattavaa.

Ensimmäiset rokotettavat saivat pistoksensa joulukuussa 2020.

Tämä suoritus on suorastaan käsittämätön! Tiedeyhteisön ja lääketeollisuuden tutkimus- ja innovaatiotoiminta ovat näyttäneet yhteisen voimansa.

Tutkittu tieto on parasta asiantuntemusta, jonka avulla varaudumme tuleviin kriiseihin. Mutta ratkaisun avaimet sinetöidään tutkimuksen pitkäjänteisellä rahoituksella nyt.

Kysymys kuuluukin, kumpi ratkaisee ihmiskunnan ja maapallomme kohtalon tulevissa kriiseissä: tutkittu tieto vai sen puuttuva rahoitus?

Risto Renkonen

Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut