Tunnettu lääkäri Pippa Laukka nosti esille tärkeän aiheen sosiaalisessa mediassa. Hänen mielestään nuoruuden kuuluisia olla huoletonta hetkessä elämistä, oman identiteetin ja oman polun löytämistä.
Laukka kritisoi sitä, että nykyisin on aivan liian nuorena päätettävä, miksi ryhtyy aikuisena. 16-vuotiaan ei voi olettaa tietävän, mitä keski-iässä haluaa tehdä.
Unelmointiin, jopa naiiviin sellaiseen, ja kokeilujen kautta erehdyksien oppimiseen pitäisi olla aikaa. Se ei ole mahdollista, mikäli mielii päästä kilpailtuihin opiskelupaikkoihin säällisessä aikataulussa.
Korona oli ja on sairautena vaarattomin lapsille ja nuorille, mutta silti he kärsivät siitä eniten. Harrastukset olivat pitkään kokonaan kiellettyjä, tet-harjoitteluja ja työharjoitteluja yleensäkin pystyttiin toteuttamaan huomattavasti normaalia vähemmän, penkkarit ja osin valmistumisjuhlatkin jäivät kokonaan pitämättä, opiskelijaelämä alkoi etänä ilman tutustumista uuteen kaupunkiin, opiskelijakavereihin saati opiskelijatapahtumiin.
Kesätyö on arvokas kosketus työelämään. Koronan takia se jäi liian monelta tänä ja viime vuonna saamatta, mikä osaltaan kasaa ongelmia tuleviin vuosiin. Koronan aiheuttamien lomautusten ja niistä seuranneen resurssipulan vuoksi myös tet-harjoittelut ja muut harjoittelujaksot ovat olleet aiempaa vaikeammin toteutettavissa, vaikka yrityksillä halua olisi ollutkin.
Useat tuhannet nuoret etsivät parhaillaan työelämään tutustumispaikkaa. Heitä on Helsingissä useita tuhansia. Tet-harjoittelujakso on kahdeksasluokkalaisilla viikon pituinen. Yhdeksäsluokkalaiset tutustuvat kaksi viikkoa.
Jos nuori lähestyy sinua kainolla pyynnöllään, mieti vielä kerran. Sinä vaikutat omalla esimerkilläsi siihen, minkälaiseksi nuorten asenteet aikuisia ja työelämää kohtaan muodostuvat. Vähintä, mitä jokaisen tet-hakemuksen saajan olisi tehtävä, olisi vastata hakijalle tyylikkäästi, liian moni ei vastaa mitään.
Nyt maailman avautuessa ja rajoitusten poistuessa on taas mahdollisuus normalisoida myös tet-jaksojen ja harjoittelijoiden määrä. Toivottavasti mahdollisimman moni työnantaja näin tekee, se on koronan jälkihoitoa ja paluuta uuteen normaaliin.
Karri Kannala
karri.kannala@media.fi
Päätoimittaja, paikallisjohtaja