Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Täytyy uskoa, että pahin on ohitse

Sain kunnian valita tänä vuonna Suomen Musiikkikustantajat ry:n Vuoden biisin. Valinta ei ollut aivan helppo, sillä suomalaisen musiikin taso on todella korkea. Valintani kohdistui Maija Vilkkumaan kappaleeseen ”Viimeinen elämä”. Vaikka biisi ei korona-ajasta kerrokaan, iski sen kertosäe syvälle sydämeen: ”Eiks meidän kannattais mieluummin elää eikä pelätä, jos tää onkin viimeinen elämä”.

Viimeiset puolitoista vuotta on pitänyt sisällään pelkoa ja epävarmuutta. On kyllästymiseen asti puhuttu koronasta: tautitapauksista, sairaalahoidon kapasiteetista, rajoituksista ja lopulta onneksi myös rokotuksista. Niiden myötä on tullut aika ”elää eikä pelätä”, Vilkkumaata lainatakseni.

Paluu lähelle normaalielämää onneksi jo näkyy Helsingissä. Ravintoloissa riittää väkeä ja lippuja varataan teattereihin ja konsertteihin. Se tarkoittaa paitsi elämyksiä ja elämäniloa, myös työtä tuhansille ihmisille, joilta pandemia vei elannon.

Ihmisten pelkoon ja epävarmuuteen ei pidä suhtautua väheksyvästi. Kun olemme pitkään eläneet poikkeustilassa, ei paluu normaaliin käy tuosta vain. Monella on todellista syytä olla vielä varuillaan, mikäli itse tai lähipiiriä kuuluu riskiryhmiin. Kaikkein hauraimpia ryhmiä pystytään onneksi suojelemaan jo alkaneella kolmannella rokotuskierroksella.

Pelko voi kuitenkin jäädä päälle sellaisillekin, joiden ei enää kahden rokotteen myötä tarvitsisi pelätä tai aristella normaalia elämää. Totutusta varovaisuudesta eroon pääseminen voi viedä aikaa.

Joskus tuntuu unohtuvan, ettei elämä ollut sataprosenttisen riskitöntä ennen pandemiakaan. Sosiaaliset kontaktit, kulttuurielämykset, ystävien tapaaminen ja läheisten halaaminen ovat meidän hyvinvointimme perustaa. Paluu takaisin normaaliin sosiaaliseen elämään edistää yksilön, mutta myös koko yhteiskunnan hyvinvointia. Työllisyysaste onkin lähtenyt selvään nousuun yhteiskunnan avautumisen myötä. Vaikka tietty epävarmuus on varmasti läsnä vielä jonkin aikaa, täytyy uskoa, että pahin on ohitse. Nyt on aika elää.

Nasima Razmyar

Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari (sd.)