Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Emma Kari Helsinki torjuu ilmastonmuutosta kunnianhimoisin ja reiluin teoin

Ilmastokriisi on aikamme suurin kriisi ja sen torjuminen on kaikkien yhteinen haaste. Myös Helsingin. Uudessa strategiassaan Helsinki torjuukin ilmastonmuutosta kunnianhimoisesti. Tavoitteena on hiilineutraali Helsinki vuoteen 2030 mennessä ja nollapäästöinen Helsinki vuoteen 2040 mennessä. Pitkän aikavälin tavoite on hiilinegatiivinen Helsinki.

Kunnianhimoiset ilmastotoimet tarkoittavat esimerkiksi sitä, että Hanasaaren hiilivoimala suljetaan jo vuonna 2023, miltei kaksi vuotta aiottua aiemmin. Salmisaaren hiilivoimalan sulkemiseen vuosikymmenen lopulla valmistaudutaan ja energiantuotanto tullaan korvaamaan muilla kuin polttoon perustuvilla energialähteillä.

Ilmastonmuutos ja sitä torjuvat ilmastotoimet näkyvät varmasti arjessamme. Muutokset ovat vääjäämättömiä. On meidän, päättäjien, tehtävä pitää huolta, että muutos on reilu. Reilussa muutoksessa vähennetään samaan aikaan päästöjä, köyhyyttä ja epätasa-arvoa. Ilmastotoimien kustannukset eivät kaadu heikoimmassa asemassa olevien niskaan tai ihmisille, joilla ei todellisuudessa ole mahdollisuutta valita kestävämpää vaihtoehtoa. Tästä on huolehdittava myös Helsingissä. Meidän on tehtävä aktiivisesti työtä uusien oikeudenmukaisten toimenpiteiden ja ratkaisujen löytämiseksi.

Helsinki ei ole suojassa ilmaston aiheuttamilta muutoksilta. Niihin sopeutuminen vaatii varautumista esimerkiksi sään ääri-ilmiöihin. Viime kesän helteet osoittivat, että ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat jo täällä. On myös arvioitu, että Helsingissä vedenpinta tulee todennäköisesti nousemaan tulevina vuosikymmeninä. Tällä valtuustokaudella puiden määrää lisätään. Kuumuutta sietäviä niittyjä ja hulevesiä hallitsevia puistoja ja viherkattoja rakennetaan lisää. Näin ehkäistään tulvia kaupunkialueella.

Ilmastonmuutoksen torjunta on kaikkien yhteinen haaste. Me teemme töitä ilmastokriisin torjumiseksi, jotta meidän lapsillamme on planeetta, jolla elää hyvää elämää. Jotta heillä olisi upea pääkaupunki, missä luonnon monimuotoisuus kukoistaa ja ympäristö sekä asukkaat voivat hyvin.

Me torjumme ilmastonmuutosta, jotta Helsingissä olisi jatkossakin neljä vuodenaikaa, joista kaupunkilaiset voivat nauttia.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja (vihr.)