Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vihreiden valitsema linja takaa varmat äänet, mutta niitä on heidän itsensä kannalta liian vähän

"Vihreät joutuvat nyt miettimään, voivatko he menestyä tasapainoisena yleispuolueena vai pitääkö heidän radikalisoitua takaisin ympäristöpuolueeksi", kirjoitti Sanomalehti Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola viime viikolla.

Käytännössä tuo valinta on jo tehty ja sitä on myös pönkitetty.

Vihreät koki kuntavaaleissa tappion niin valtakunnallisesti kuin myös useissa heille tärkeissä suurissa kaupungeissa. Vaalien jälkeen vihreiden sisäinen keskustelu puolueen linjasta repesi ja useat maltillisemmat, taloudellisesti enemmän oikealle sijoittuvat vihreät kritisoivat voimakkaasti puolueen vasemmistosiipeä, joka vie puoluetta yhä kauemmas yleispuolueesta.

Vihreiden johtoon valittiin Iiris Suomela, 27. Tamperelainen Suomela on kärkäs kommentoija ja puolueensa vasemman laidan feministi. Jo tätä ennen puolue oli päättänyt kannattaa ja ajaa kannabiksen laillistamista Suomesta. Äänestys oli hyvin tiukka: puolesta äänesti 183 ja vastaan 181.

Molemmat päätökset olivat kuin märkä rätti puolueen maltillisen väen naamalle. Kannabispäätöksen jälkeen vihreät on menettänyt kymmeniä jäseniä.

"Radikalisoitumisen" pönkitys ei päättynyt tähän. Tällä viikolla helsinkiläinen vihreä ja Maria Ohisalon sijaiseksi niin puolueen puheenjohtajaksi kuin ministeriksi tyrkyllä ollut Atte Harjanne vedettiin kölin ali toistamiseen. Porvarillinen Harjanne ei saanut kumpaakaan paikkaa.

Vihreiden linja on siis selvä: se radikalisoituu takaisin ympäristö-, tai oikeammin ilmastopuolueeksi. Samalla se siirtyy yhä vahvemmin ajamaan muun muassa feminismiä ja esimerkiksi useiden vähemmistöjen asiaa.

Valittu linja tuskin nostaa vihreitä edes lähelle 15 prosentin kannatusta, 20 prosentista puhumattakaan. Sen sijaan valitulla linjalla vihreillä on kova työ pitää kannatuksensa kymmenen prosentin paremmalla puolen.

Mitä tekevät maltilliset ja taloudellisesti oikeammalle sijoittuvat vihreät? Entä miten jo ennestään vähäiset vihreät miesvaltuutetut ja miesäänestäjät reagoivat? Jos he hylkäävät puolueen, on alle kymmenen prosentin valtakunnallinen ääniosuus tulevissa vaaleissa varma kohtalo.

Toisaalta, jos he pysyvät mukana, tuovat äänensä esiin ja pakottavat puolueen ajamaan kaksilla rattailla, voisi lopputulos äänisaaliin osalta olla parempi, vaikkakin yhteistyön onnistuminen muiden puolueiden kanssa olisi riippuvaista siitä, kummanko laidan kanta missäkin keskustelussa painaa.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja