Eveliina Heinäluoma Sörnäistentunneli on edellytys viihtyisän Kalasataman kehittymiselle

Helsingin päättäjillä on jälleen edessään tunnelipäätös. Tällä kertaa kantaa pitää ottaa Hermannin rantatien ja Sörnäisten rantatien väliin rakennettavaan Sörnäistentunneliin. Kaupunkiympäristölautakunta päätyi äänestyksen kautta kannattamaan Sörnäistentunnelin rakentamista ja seuraavaksi asiaan ottaa kantaa kaupunginhallitus.

Kalasatama kehittyy kovaa vauhtia ja alueella asuu nykyisin 8 000 asukasta. Kalasataman valmistuttua arviolta 2030-luvun lopulla alueella arvioidaan olevan noin 30 000 asukasta ja yli 10 000 työpaikkaa. Alue on jo nyt vilkkaasti liikennöity niin joukkoliikenteen, kävelyn, pyöräilyn kuin myös autoliikenteen näkökulmasta. Voi vain kuvitella, miltä alue näyttää, kun nykyinen asukasmäärä on yli kolminkertaistunut ja Kalasatamaan kulkee kaksi raitiotielinjaa sekä Vantaalta tulevat bussit.

Nykyisin Kalasataman alueen kävely- ja pyöräily-ympäristö on erityisesti kauppakeskus Redin tienoilla huono. Suunnittelussa kävely-ympäristön parantamiselle on ollut vaikeaa löytää ratkaisua ilman, että autoliikennettä alueella voidaan vähentää. Lisäksi Teurastamon alueen sekä Suvilahden tapahtuma-alueiden kasvu ja kehittyminen tarvitsevat parempia kevyen liikenteen yhteyksiä ja autoliikenteen vähentämistä.

Tällekin olisi ehkä löydettävissä ratkaisuja ilman tunnelia, mutta asia, jolle ei suunnittelussa ole löytynyt ratkaisua ilman tunnelia, on Jokeri0-raideyhteys Roihupellosta Meilahteen. Jokeri0-pikaraitiotie muodostaa kantakaupungin pohjoisosien poikittaisen uuden runkoyhteyden ja se korvaa runkobussilinjan 500. Raitiotie tuo Itäväylän varrelle lisää kapasiteettia metrolinjan ruuhkaisimmalle osalle. Tälle yhteydelle läpi Junatien alueen ei ole löytynyt ratkaisua, jossa se ei Kalasataman alueella juuttuisi ruuhkaan.

Sörnäistentunneli on edellytys sille, että uusi raitiotie Jokeri0 voidaan sujuvasti toteuttaa. Ilman Jokeri0:aa tulisi taas itäinen metroyhteys kuormittumaan pahasti. Tunneli on siis ratkaisuna enemmänkin Kalasataman alueen kehittämistä mahdollistava. Tunnelin rakentamisen kautta niin pyöräilyn ja kävelynkin olosuhteet tulevat paranemaan alueella kuin myös Suvilahden tapahtuma-alue tulee elävöitymään konserttien ja muiden kulttuuritapahtumien myötä.

Eveliina Heinäluoma Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (sd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut