Pääkirjoitus Afrikan tähteä voi pelata jatkossakin, myös Helsingissä

Afrikan tähti -pelin suosio on kasvanut niin, että sitä ei välttämättä löydy kaikkien kauppojen hyllyiltä, kertoo pelin valmistaja Martinex. Syynä on rasismikohu.

Kohun taustalla on Helsingin yliopiston maantieteen opiskelijoiden syyskuun puolivälissä järjestetyt fuksiaiset, joihin eräs uusien opiskelijoiden ryhmä pukeutui heille valitun Afrikan tähti -pelin teeman mukaisesti. Saksalainen maantieteen vaihto-opiskelija kertoi Instagram-tilillään pitävänsä tapahtumaa järkyttävänä, rasistisena ja opiskelijoiden ihannoineen kolonialismia. Kyseinen henkilö ei osallistunut tapahtumaan. Hän on vaatinut seurauksia ainejärjestölle ja Helsingin yliopistolle tapahtuneesta.

Tällä viikolla Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta (HYY) kiitettiin vaihto-opiskelijaa ongelman esiin nostamisesta. HYY on myös pyytänyt anteeksi koko yhteiskunnalta Afrikan tähti -teemalla järjestettyjä fuksiaisia ja ilmoittanut keskustelu- ja kriisiapua järjestyvän kaikille, jotka kokevat sitä tarvitsevansa opiskelijatapahtuman takia.

Helsingin yliopisto otti myös aiheeseen kantaa 19.10. kuusiosaisessa twiittiketjussaan. Tuon ketjun sisältö kannattaa lukea rauhassa ajatuksella ja ilman kiihkoa suuntaan tai toiseen. Siinä on paljon hyviä ja relevantteja näkökulmia. Kuten on myös Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Fatim Diarran (vihr.) twiittiketjussa.

Suomalaisten yleinen mielipide kuitenkin on se, että vaihto-opiskelijan aloittama Afrikan tähti -gate on myrsky vesilasissa – kuplassa, jossa loukkaannutaan. Ilmiö toistuu nykyajan somemaailmassa viikottain, aiheet vaihtuvat.

Lautapelin valmistus jatkuu yhtiön Raision-tehtaassa, josta pelit toimitetaan kauppoihin. Martinex osti lautapelivalmistaja Pelikon koko peliliiketoiminnan vuonna 2003. Afrikan tähti kuuluu Pelikon tuoteperheeseen. Pelilauta ja pelikotelo valmistetaan suomalaisesta kartongista. Afrikan tähti on julkaistu jo vuonna 1951 ja sitä on myyty kaikkiaan runsaat neljä miljoonaa kappaletta.

Alkuperäistä Afrikan tähteä voi varmasti pelata myös jatkossa ja näin suomalaiset ostobuumista päätellen aikovatkin tehdä. Rasismin vastaisessa työssä on maailmassa ja Suomessakin vielä paljon tehtävää, mutta gate Afrikan tähdet eivät vie tärkeää asiaa toivotusti eteenpäin.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut