Lukijalta: Kuka poisti Malmi-viestit kaupungin asukaskyselystä?

Kerrokantasi -palvelusta on kadonnut kymmeniä Malmin lentokenttää koskevia mielipiteitä, jotka kirjoitettiin vuonna 2018. Kaisa Paastela

Malmin lentokentästä tehdyn kansalaiskyselyn tuloksia on peukaloitu. Kerrokantasi-kyselystä on poistettu kommentteja, jotka tukivat Malmin lentokentän säilyttämistä lentokäytössä.

Kyselyn päättyessä vuonna 2018 vastauksia oli 781. Nyt niitä on enää 755. Tiedossa ei ole, kuka ne poisti ja miksi.

Kerrokantasi-kysely perustuu kuntalakiin, jolla edistetään kuntalaisten vaikuttamista ennakolta maankäyttöön ja rakennushankkeisiin. Suunnittelun avoimuutta korostettiin myös hallituksen esityksessä, kun rakennuslakia uudistettiin.

Kerrokantasi-palvelua ylläpitää Helsingin kaupunginkanslia, jolla on oikeus poistaa asiattomat kommentit. Loukkaavia ilmaisuja ei kuitenkaan löydy. Olen luovuttanut lähdeaineiston ja poistetut kommentit Helsingin Uutisten toimitukselle.

”Peukaloitiinko” asukkaiden kyselyyn jättämiä Malmi-kommentteja? Näin vastaa kaupunki

Malmin lentokentän rakentamisen puolustajat ja vastustajat ovat vedonneet kansalaismielipiteeseen. Sitä korostaa myös Helsingin kaupunki Helsingin hallinto-oikeudelle antamassaan lausunnossa. Vastausten jälkikäteinen muokkaaminen ilman perusteltua syytä kyseenalaistaa koko kansalaiskyselyn merkityksen.

Olisi perusteltua ja välttämätöntä selvittää, onko keskustelualustalta poistettu kommentteja jo ennen kyselyn sulkeutumista ja onko poistamisella ollut merkitystä kyselyvastausten jakautumiseen. Malmin kenttäalueen rakentamisessa on kyse satojen miljoonien eurojen rakennushankkeista ja taloudellisesta hyödystä. Asia jakaa vahvasti niin kaupunkilaiset kuin kuntapoliitikot.

Kerrokantasi-ksely on tosiasiallisesti avoin sosiaalisen median palvelu, jonne kuka tahansa voi kirjautua nimellä tai nimimerkillä ja julkaista mielipiteensä. Sama henkilö voi esiintyä usean kertaan. Kysely kuvastaa aktivistien mielipiteitä eikä sitä voi verrata virallisiin kyselytutkimuksiin. Nimimerkkien suojassa myös poliitikot voivat kampanjoida oman kantansa puolesta ilman rajoituksia. Helsingillä on parhaillaan avoinna useita vastaavia kyselyjä, jotka koskevat kaupungin kehittämistä.

A.-P. Pietilä, päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut