Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta: | Onko ikäihminen sairaalassa kierrätystavaraa?

Saapuessani kaupasta makaa vaimoni eteisen lattialla ja vaikertaa tuskaisena: ”Olen odottanut sinua melkein tunnin.”

Hän on kompastunut ja kaatunut. Käsi on ilmeisesti murtunut. Soitan 112 ja peittelen hänet ja annan pillillä juomista. Ambulanssin saapumiseen menee yli tunti, joka tuntuu iäisyydeltä.

Vaimoni viedään Malmin päivystykseen, josta hän saa soitettua ja kerrottua, että on joutunut odottamaan usean tunnin. Päivystyksestä hän saa passituksen Töölön sairaalaan, jossa leikkaus luvataan tehdä vielä samana päivänä, mutta päivä venyy illaksi ja yöksi. Murtunut käsi leikataan lopulta seuraavana päivänä.

Leikkauksen jälkeen vaimoni siirretään osastolle toipumaan, josta hänet muutaman päivän jälkeen siirretään koomassa sairaalan teho-osastolle sydämen vajaatoiminnan ja virtsatietulehduksen takia. Samalla minulle, lähiomaiselle, ilmoitetaan, että jos tulehduslääkkeet eivät auta, eikä sydän kestä, niin minkäänlaista elvytystä ei anneta.

Monen itkun jälkeen kuulen, että vaimoni siirretäänkin Töölöstä Malmin sairaalan valvomoon. Ensimmäisen kerran tunnen, että hän on hyvissä käsissä. Tehohoito on ammattitaitoista ja ystävällistä.

Vajaan viikon kuluttua, kunnon tasaannuttua, hänet siirretään Malmilla osastolle, josta hänet yllättäen muutaman vuorokauden jälkeen, mitään syytä kertomatta viedään Suursuon kuntoutussairaalaan. Nyt elää toive, että Suursuo onnistuisi korjaamaan vammat ja vaimoni pääsisi jossain vaiheessa kotiin. Asia, jota hän kysyy joka kerta käydessäni kyyneleet silmissä, paikoilleen sidottuna. Vastaajan taakka on raskas.

Monen itkun jälkeen kuulen, että vaimoni siirretäänkin Töölöstä Malmin sairaalan valvomoon.

Vaimoni on ollut siis vajaan neljän viikon aikana kolmessa eri sairaalassa ja niissä kaikkiaan seitsemällä eri osastolla.

Ja ellet ole aktiivinen rakkaasi puolesta tuskin saat tietää hänen tilanteestaan yhtään mitään. Näin hän häipyy kuin muurin taa. Omaisille tiedottamisessa olisi kyllä kehittämisen varaa.

Tarkoituksena ei ole arvostella sairaanhoitajia tai lääkärikuntaa vaan puutteellisia voimavaroja, joiltain osin kielitaidon tasoa tai riittämättömiä tiloja, päivystysten jonoja. Tai esimerkiksi, miksi ambulanssin tulo kestää tai Töölön leikkausjonot ovat kestämättömiä, tai teho-osastojen kapasiteetit eivät riitä, tai miksi vanhusten hoitopaikkoja on rajallisesti, tai...

Pian tulee sote, mutta ratkaiseeko sekään sairaanhoidon ongelmia?

Jorma Lindblom