Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta: | Helsinki toteuttaa terapiatakuun, vaikka vastuu kuuluisi valtiolle

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunkistrategian seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Yksi strategian kirjauksista koskee mielenterveyspalveluita: Helsinki ottaa terapiatakuun käyttöön vuonna 2022. Tämä on hieno asia, sillä melenterveyspalvelut ovat kaivanneet parannusta jo pitkään.

Helsinki ei kuitenkaan ole tässä asiassa mikään poikkeus. Mielenterveyspalvelut ovat riittämättömällä tasolla kaikkialla Suomessa, ja vaikka Helsingissä tilannetta nyt korjataan, ei se ratkaise valtakunnallista ongelmaa.

Eduskunnalle jätettiin vuonna 2019 kansalaisaloite koskien valtakunnallisen terapiatakuun toteuttamista. Kaikki puolueet ovat ilmoittaneet kannattavansa sitä, mutta siitä huolimatta aloite on saanut odottaa käsittelyä yli 700 päivää. Kokoomus on esittänyt aloitteen käsittelyä useamman kerran, mutta hallituspuolueet ovat torpanneet esitykset.

Helsinki ottaa nyt vastuun terapiatakuun toteuttamisesta kaupungissa, ja hyvä niin. Terapiatakuun ei kuitenkaan pitäisi kuulua kaupunkien vastuulle. On täysin kestämätöntä, että hallituspuolueiden viivyttelyn takia kaupungit joutuvat nyt ratkomaan ongelmaa paikallisilla ratkaisuilla, luoden epätasa-arvoa eri puolilla Suomea asuvien suomalaisten välille.

Terapiatakuu-kansalaisaloite on otettava käsittelyyn ja toteutettava välittömästi. Jokaisella suomalaisella on oltava oikeus riittäviin mielenterveyspalveluihin – asuinpaikasta riippumatta.

Matias Pajula, Kokoomusnuorten puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu, Helsinki