Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Pormestari Vartiainen kerää kehuja yli puoluerajojen, mutta vasemmistoliiton uhma povaa riitoja

Edellisellä valtuustokaudella, eli Helsingin kaupungin historian ensimmäisellä pormestarikaudella, pormestariston keskinäiset välit nousivat valtakunnalliseksi puheenaiheeksi.

Helsingin johtamiseen ja pormestariston väleihin liittyvä kohu oli mitä suurimmissa määrin poliittista vääntöä, joka oli valmistautumista viime kesän kuntavaaleihin.

Ex-pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) intohimo ja tuloshakuisuus sekä niiden seurauksena esiin noussut kärsimättömyys ja turhautuminen tarjosivat väylän kokoomuksen ja pormestarin aseman horjuttamiseen. Eivätkä poliittiset kilpailijat jättäneet sitä Nasima Razmyarin (sd.) ja Anni Sinnemäen (vihr.) johdolla käyttämättä.

Viime kaudella pormestaristoon kuulumaton vasemmistoliitto antoi tulitukea ja Vapaavuoren ja kokoomuksen vastustaminen muodosti vihreistä, demareista ja vasemmistoliitosta yhtenäisen enemmistön, joka torppasi muutamia kokoomukselle tärkeitä ison mittaluokan asioita.

Viime kesän ja nyt alkusyksyn aikana ilmapiiri on selvästi muuttunut. Pormestari Juhana Vartiainen (kok.) ja hänen johtamistyylinsä kerää kehuja yli puoluerajojen. Esimerkiksi Vapaavuorta voimakkaasi kritisoinut Razmyar jakaa nyt vuolaita kehuja. Samaa viestiä kuuluu myös vihreiden ja vasemmistoliiton suunnalta.

Vartiainen otti kaikki apulaispormestarit mukaan uuden strategian julkistustilaisuuteen. Pieni ele oli taktisesti erinomainen. Samaan aikaan ja vaalien jäätyä taakse on myönnetty myös realiteetit. Demareiden toinen voimanainen Eveliina Heinäluoma on todennut, että Vapaavuoren pitikin olla voimakas johtaja, koska pormestarimalliin siirtyminen oli valtavana työantajana toimivalle Helsingin kaupungille myös historiallisen suuri organisaatio- ja toimintatapauudistus.

Uusi myrsky on kuitenkin nousemassa. Kokoomus, vihreät ja demarit kuiskivat kaikki kulisseissa, että vasemmistoliitto ja uusi apulaispormestari Paavo Arhinmäki ovat haastavia yhteiskumppaneita. Paavolla on kuulemma kova tarve pullistella.

Meri-Rastilan itäosan kaava oli vain alkusoittoa kiistoille, joita muilla pormestaripuolueilla on vasemmistoliiton kanssa edessään. Aika näyttää, onko vasemmistoliitto mukana pormestaristossa, kun valtuustokausi aikanaan päättyy.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja