Anni Sinnemäki Helsingin uusi strategia: lähiluonto turvataan

Luonnolla on itseisarvo. Metsillä ja luonnonympäristöillä on tärkeä rooli myös ihmisten hyvinvoinnille. Helsingissä my myös tarvitsemme lisää asuntoja kasvavan asukasmäärän tarpeisiin, jotta jokaiselle riittää koti, paikka jossa asua. Meillä on valtava vastuu siinä, miten sovitamme näitä asioita yhteen.

Kaupungistuminen on maailmanlaajuinen ilmiö: ihmiset tulevat kaupunkeihin työn, opiskelun, rakkauden ja kaupunkielämän perässä. Me emme valtuustossa päätä kaupungin kasvusta, mutta siitä päätämme, että tuo kasvu olisi mahdollisimman kestävää. Meidän on turvattava tilaa sekä ihmiselle että luonnolle. Sillä helsinkiläiset tarvitsevat molempia: sekä koteja että lähiluontoa.

Selkeät linjaukset asuntojen rakentamisen ja lähiluonnon arvojen yhteen sovittamisesta olivat minulle tämän syksyn Helsingin uuden strategian tärkeimpiä kysymyksiä. Neuvotteluiden lopputuloksena syntyi strategia, jollainen vastuunsa tuntevassa kasvavassa kaupungissa kuuluukin olla.

Seuraavat neljä vuotta Helsinkiä ohjaavassa strategiassa linjataan ensimmäistä kertaa täysin selvästi, että arvokkaimmille luontoalueille ei osoiteta rakentamista. Keskuspuistoon ei rakenneta ja Stansvikinkallion asemakaava arvioidaan vielä uudelleen luontoarvojen turvaamiseksi. Kaikilla helsinkiläisillä tulee olla vastaisuudessakin lyhyt matka lähiluontoon. Arvokkaat alueet suojellaan: uusia luonnonsuojelualueita perustetaan vähintään viisi joka vuosi. Tänä vuonna tuo tavoite on muuten jo ylitetty!

Omasta mielestäni uuden strategian odotetuin luontopäätös on tämä: Vartiosaari säilytetään pysyvästi virkistysalueena. Sinne ei enää suunnitella rakentamista. Olen tehnyt töitä pitka↔a↔n, jotta saari saadaan pysyva↔sti helsinkila↔isen virkistyska↔ytto↔o↔n ja sen luonto voidaan suojella. Kädenvääntöä saaren kohtalosta on käyty ainakin siitä lähtien, kun saaren rakentamisesta sovittiin vuoden 2002 yleiskaavassa. Tänä syksynä saaren luontoa pitkään puolustaneiden työ tuotti tulosta.

Kun katsoo vähän kauempaa, huomaa, miten poikkeuksellista on, että maan pääkaupungista löytyy niin paljon arvokkaita metsiä kuin Helsingistä. Muistakaamme iloita tästä.

Kirjoittaja on kaupunkiympäristön apulaispormestari (vihr.)

Meidän on turvattava tilaa sekä ihmiselle että luonnolle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut