Juhana Vartiainen Varhaiskasvatus tarvitsee huomiomme

Varhaiskasvatuksen tilanne on puhuttanut päivien, viikkojen ja jo kuukausien ajan ja hyvä niin. Ymmärrän helsinkiläisten huolen. Meidän päättäjien tulee tätä huolta kuunnella.

Ei ole liioiteltua sanoa, että kyseessä on yksi tärkeimmistä julkisista palveluistamme. Asia on tunnistettu myös kaupunkistrategiassamme. Strategia kantaa nimeä Kasvun paikka. Tämä pitää sisällään ajatuksen siitä, että Helsingin tulee olla hyvä paikka kasvaa lapsesta aikuiseksi. On selvää, että ilman laadukasta varhaiskasvatusta tämä ei toteudu.

Kuten kaikessa muussakin, myös varhaiskasvatuksen osalta haluan lähteä liikkeille realiteeteista. Rehellisyyttä on myöntää, että meillä on päiväkoteja ja alueita, joissa varhaiskasvatusta tulee parantaa. Rehellistä on myös todeta, että Helsinki ei pysty yksin ratkaisemaan alan tilannetta mutta pystyy tekemään paljon.

Strategiassa painotamme henkilöstöpulan ratkaisemista kestävällä tavalla. Laadimme ja toteutamme toimenpiteet henkilöstön saatavuuden parantamiseksi sekä varmistamme, että pätevän henkilöstön osuus nousee varhaiskasvatuksessa. Parannamme myös työoloja ja sijaisjärjestelyjä.

Tämä edellyttää panostuksia johtamiseen ja esihenkilötyöhön. Helsingissä olemme sitoutuneita jatkamaan myös palkkakehitysohjelmaamme. Strategiassa linjaamme myös koko kaupunkia koskevista rakenteellisista tuottavuusuudistuksista. Niitä todella tarvitsemme, jotta saamme lisäresursseja, joita voimme suunnata mm. varhaiskasvatukseen.

Lopuksi on tarpeen palata siihen, että yhden kaupungin toimet eivät ratkaise valtakunnallista työvoimapulaa. Varhaiskasvatuksen lainsäädäntöä on tiukennettu kelpoisuuksien ja mitoituksien suhteen. Kuitenkaan varhaiskasvatuksen koulutusmääriä ei ole nostettu vastamaan näitä tiukennuksia ja jo vuosia vallinnutta työvoimapulaa. Esimerkiksi vuoteen 2030 mennessä pääkaupunkiseudulle tarvitaan 5000 uutta korkeakoulutettua varhaiskasvatuksen osaajaa. On hälyttävää, että nykyisillä koulutusmäärillä tästä tarpeesta tulee katetuksi alle puolet.

Laadukas varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus. Samalla jokaisella työntekijällä tulee olla oikeus kokea hyvinvointia työssään. Näiden oikeuksien toteutuminen tarvitsee pitkäjänteisiä toimenpiteitä niin kaupungilta kuin valtioltakin.

Juhana Vartiainen

Kirjoittaja on Helsingin pormestari (kok.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut