Lukijalta: Sähköautoja ei osteta jos lataaminen on hankalaa

Kirjoittaja ei usko, että Helsingin kantakaupunkiin tulisi riittävästi sähköautojen latausmahdollisuuksia. Kuvituskuva. Kari Toiviainen

Helsinki haluaa kiristää kaupunkistrategiassa 2017–2021 olevaa hiilineutraaliustavoitettaan jo vuoteen 2030. Toimenpideohjelman keskeinen tavoite on vähentää liikenteen päästöjä, viidesosa Helsingin päästöistä. Ohjelman mukaan julkisen latausinfran rakentaminen tapahtuu markkinaehtoisesti.

Kaupunki ei siis osallistu yleisillä alueilla olevien julkisten latauspisteiden rahoittamiseen, mutta edistää puolijulkisten (esimerkiksi huoltoasemat) latauspisteiden rakentamista.

Helsingin sähköisen liikenteen työryhmä ehdottaa sähköautojen latausverkoston kasvattamista ja julkisten latauspisteiden selvittämistä sekä esittämistä asemakaavahankkeissa keskeisillä julkisilla palvelualueilla. Helsingin pysäköintipolitiikan luonnoksen mukaan sähköautojen latauksista tehdään noin 90 prosenttia kotona tai työpaikalla.

Kantakaupungissa latauspaikkojen rakentaminen ei tule toteutumaan markkinaehtoisesti toivotussa määrin.

Vanhojen asuinkiinteistöjen ahtailla piha-alueilla ei ole tilaa latauspaikoille. Kiinteistön sähkötöillekin saattaa olla esteistä. Kantakaupungissa on vähän uusia kiinteistöjä, joilla on lakiin perustuva velvollisuus rakentaa latausvalmiutta.

Helsinki nojaa liikaa asuinkiinteistöjen latausvalmiuteen. Kaikilla ei ole myöskään työpaikkaa, jossa ladata autoa.

Hiilineutraalius ei toteudu eikä täyssähköautoa kannata ostaa, jos lataaminen on hankalaa. Kaupungin tulee edistää aktiivisesti kantakaupungin latausvalmiutta.

Yhtäkään huoltoasemaa ei saa enää poistaa käytöstä ja toreille tarvitaan latauspaikkoja. Eteläinen Helsinki tarvitsee Hietalahden huoltoaseman ja Hietalahden toripaikat.

Ulla Blomberg, Helsinki

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut