Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Helsingin matkailu- ja kongressibisnes kyntää edelleen syvällä – alan merkitys on valtava ja sen elpymiseen kannattaa panostaa

Helsingin ja Uudenmaan palvelusektori elpyy ja vilkastuu, mutta jälki on koronan jälkeen edelleen rujoa.

Todellisuudessa Helsingin matkailu ui vielä syvällä koronan jäljiltä. Syyskuussa majoitusliikkeiden käyttöaste oli 35 prosenttia, kun ennen koronaa se ylitti 74 prosenttia. Ennakkotietojen mukaan lokakuun luvut ovat yli 40 prosenttia lähestyen jo 50 prosenttia.

Helsinki kärsii etenkin venäläisten ja aasialaisten kadosta. Sputnik-rokote ei kelpaa vielä rajalla, joten venäläisiltä edellytetään koronatestausta maahan saapuessa. Aasialaisten reissaamista rajoittavat tiukat maahantulorajoitukset palatessa.

Esimerkiksi Finnair arvioi, että koronaa edeltävälle lentomatkustamisen tasolle päästään vasta vuonna 2023. Työ- ja elinkeinoministeriön, Tilastokeskuksen ja matkailualan toimijoiden yhteinen näkemys ensi vuodesta on, että ulkomaalaisten matkailu Suomeen on 15–26 prosenttia tavanomaista pienempää.

Ennen koronaa Helsingin matkailu oli kovassa nosteessa. Helsingissä yöpyi ”normaalivuonna” 2019 reilut 5 miljoonaa matkailijaa.

Ulkomaalaisten yöpymisiä oli 3 miljoonaa, suomalaisten 2 miljoonaa. Ulkomaalaisyöpymiset kasvoivat ennen koronaa vauhdilla, sillä 2015 niitä oli 2,3 miljoonaa. Matkailu jätti Helsinkiin 2018 välitöntä matkailutuloa 1,6 miljardia euroa ja kokonaismatkailutulo kohosi 2,8 miljardiin. Matkailu loi 25 000 työpaikkaa.

Helsinki on ollut myös merkittävä kongressikaupunki. Ennen koronaa kaupunki oli Euroopan 8. suosituin ja globaalistikin 12. suosituin kongressien pitopaikka. Ala odottaa varpaillaan, mitä liikematkailulle tapahtuu koronan jälkeen. Helsingissä yöpyjistä reilu puolet on turisteja ja lähes puolet liikematkaajia.

Kongresseja on vahvistunut ensi kesälle jo 22, ja niiden osallistujamäärä on yhteensä 12 000, kerrotaan Helsingin kaupungin matkailutoimistosta. Näillä luvuilla ollaan kuitenkin vielä kaukana vuoden 2019 luvuista, jolloin Helsingissä järjestettiin 395 kongressia. Ensi kesän varaukset ovat vain 6 prosenttia normaalista.

Matkailu- ja kongressimarkkinan elpyminen on Helsingin ja koko pääkaupunkiseudun osalta kriittisen tärkeä asia. Lapin matkailun ahdingosta on puhuttu koko korona-aika, myös ministeritasolla. Sen sijaan pääkaupunkiseudun matkailualan valtava romahdus on vain uutinen muiden joukossa. Viime vuoden lokakuussa koko Helsingin seudun yritysten liikevaihto oli korona-aikana laskenut kuusi prosenttia. Suurin pudotus oli ollut majoitus- ja ravitsemusalalla, jopa 40 prosenttia.

Helsingillä on myös valttinsa tulevaisuuden matkakohteena. Matkailijat kiinnittävät vielä pitkään huomiota terveysturvallisuuteen.

Onneksi myös Helsingin hotellihankkeet jyräävät eteenpäin kuin juna, koronasta huolimatta. Rakenteilla olevien hotellien lista kertoo, että ensi vuonna Helsinkiin pitäisi valmistua 7 uutta hotellia, sitä seuraavana 8 ja vuonna 2024 vielä 3. Sen jälkeenkin hotelleja on suunnitteilla, mutta valmistumisajankohtia ei ole vielä julkistettu.

Toivottavasti hotellien käyttöaste jatkaa ripeää elpymistään ja alan merkitys sekä vakava tilanne saavat riittävän tuen.

Karri Kannala, päätoimittaja ja paikallisjohtaja

karri.kannala@media.fi